Fiskflytt från Skåne ska rädda musslorna

Utan värdfiskar kan musslor inte överleva – och i Danmark har den mest effektiva värdfisken varit utrotad sedan 50 år tillbaka. Målarmusslornas framtid ska nu säkras genom att importera 450 stensimpor från Sverige.

ANNONS
|

En handfull fiskare placerar elektriska verktyg i vattendraget, vilket får stensimporna att dras till fiskehåvarna som magneter.

Det hela fungerar smärtfritt. Stensimporna vet bara inte om att de ska transporteras från skånska Fyleån till danska Susåen på Själland.

- De som flyttas är olika sorter och i olika åldrar. På så vis ser vi till att de lokala arterna inte utrotas, men också att det blir genetisk variation bland fiskarna som placeras i det nya vattnet, säger Lea Schneider, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

ANNONS

Fiskarna är i genomsnitt ungefär ett pekfinger långa, och det rör sig om 450 stycken som ska flytta för att hjälpa till med att återintroducera musslorna i grannlandet.

Förorenade vatten

Det var på 1960-talet som den sista stensimpan sågs till i Danmark. På grund av vattenföroreningar utrotades värdfisken, och det var oundvikligt att målarmusslan skulle följa med ned i graven.

Sedan dess har lokala politiker lagt ned stora resurser på att rena vattnet, vilket ska säkerställa att fiskarna inte dör ut en andra gång.

- Nu är det hög kvalitet på floderna igen, men fiskarna är redan borta och de kan inte komma tillbaka av sig själva. Därför behövde vi hjälp – och det var snällt att vi fick det, säger Søren Madsen, projektledare i Næstved kommun, som har varit med och finansierat projektet.

Vann EU-pris

Projektet har prövats tidigare och prisades i år som ett av EU:s mest lyckade naturprojekt för sin metod att återintroducera musslor. Även den här gången har projektet beviljats stöd av EU.

- Musslan är beroende av fisken, och därför är målet inte bara att musslan återskapas utan även deras stensimpor. Vi vill se till att deras population växer. Utan värdfiskar har vi inga musslor, säger Lea Schneider.

ANNONS

Planen är att fortsätta med förflyttningen av stensimpor från Fyleån varje år fram till 2021.

TT

Fakta: Stensimpor

Stensimpor trivs bäst mellan och under stenar i sötvatten och finns i stora delar av Europa, däribland på många håll i Sverige. De blir ungefär 12,5 centimeter långa och har en form som är större framtill och sedan smalnar av bak mot fenan. Deras hud är slät och saknar ränder, som bergsimpan i sin tur har.

De producerar musslor genom larver som bevaras under deras gälar i fyra veckor och sedan blir till musslor.

Äggen läggs i ett grottliknande bo som vaktas av hanen.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS