Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På parkeringen vid köpcentrat Mobilia i Malmö bygger Malmö stad ett tillfälligt boende för hemlösa, men byggnaden går fortfarande inte att använda på grund av fuktskada. Arkivbild.

Fler barn blir hemlösa i Malmö

Hemlösheten ökar i Malmö – och barn är särskilt drabbade. Hälften av dem som har blivit hemlösa är inflyttade under det senaste året och bostäderna räcker inte till.

Antalet individer och andelen barnfamiljer som är hemlösa i Malmö växer.

Årets kartläggning som har genomförts av arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad visar att det finns över 3 300 hemlösa personer. Drygt 1 300 av dem är barn, vilket är en ökning med 26 procent sedan förra året.

Mest ökar den strukturella hemlösheten, som omfattar det som inte beror på missbruk eller psykisk ohälsa bland vuxna.

Under året har 4 000 hushåll fått hjälp med tillfälliga bostäder. Däremot är det svårt att ordna fasta och mer långsiktiga boenden, förklarar de ansvariga kommunalråden i kommunen.

Enligt kartläggningen står inflyttade personer för hälften av alla hemlösa som har tillkommit under det senaste året. En liknande utveckling var det förra året, och även då var den ökade inflyttningen en stor förklaring till siffrorna.

Den största ökningen skedde 2016 då antalet hemlösa hushåll i Malmö steg med 30 procent. Men antalet hemlösa hushåll i Malmö är nu på en rekordhög nivå.