Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten ska försöka få tingsrätten att ge fler bolagsmålvakter näringsförbud genom en förändrad strategi. Arkivbild.
Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten ska försöka få tingsrätten att ge fler bolagsmålvakter näringsförbud genom en förändrad strategi. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fler bolagsmålvakter kan få näringsförbud

ANNONS

Det ska bli enklare för Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden att förbjuda bolagsmålvakter att bedriva näringsverksamhet, skriver Dagens Nyheter.

Från och med i höst ska målvakter, det vill säga personer som agerar ansiktet utåt i bolag på uppdrag av den verkliga företrädaren, kunna beläggas med näringsförbud även om de inte åtalats för brott.

De misstänkta målvakterna ska i stället utredas för om de grovt åsidosatt sina skyldigheter i bolagen, till exempel om de inte betalat rätt skatt och avgifter. Därefter ska de kunna beläggas med näringsförbud i tingsrätten genom ett så kallat ärendemål, som innebär en enklare process än ett traditionellt brottmål.

ANNONS

– Det är ett listigare sätt att jobba på tror vi, och ett sätt att stoppa långa serier av bedrägerier i ett tidigare skede. Ofta kan en målvakt sitta i 10-20 bolag, säger Johannes Paulson på Kronofogden till DN.

I fjol väckte Ekobrottsmyndigheten åtal i 17 ärenden för brott mot den så kallade målvaktsbestämmelsen i aktiebolagslagen, och gör bedömningen att mörkertalet är stort.

ANNONS