Så här tecknade ett av de två vittnena föremålet som de under flera minuter kunde se hänga nära sin bil i Björkvik i september 1989.
Så här tecknade ett av de två vittnena föremålet som de under flera minuter kunde se hänga nära sin bil i Björkvik i september 1989.

Fler vittnesmål om mystiska föremål

I somras knackade ufo-entusiaster dörr i orten Björkvik i Södermanland för att försöka lösa en nästan 30 år gammal gåta. Fler rapporter om oförklarliga observationer kom in, men när arbetet nu har sammanställts kan inga frågetecken rätas ut.

ANNONS
|

- Vi fick in ganska mycket intressant material ändå, säger Johan Gustavsson vid UFO-Sverige och projektledare för dörrknackningen.

I september 1989 såg en kvinna och hennes dotter ett diskusformat föremål som hängde över trädtopparna i Björkvik i Katrineholms kommun. Under föremålet såg de även flera blinkande lampor.

Den 25 augusti i fjol knackade den ideella organisationen UFO-Sverige på hos boende i Björkvik som ligger vid sjön Yngaren. Ett av målen med dörrknackningen var att hitta ytterligare vittnen till den observation som kvinnan och dottern hade gjort.

ANNONS

- Vi hittade inga säkra medvittnen till den tidigare observationen, säger Johan Gustavsson.

Det finns en rapport som skulle kunna beskriva samma händelse, men de som gjorde observationen är inte säkra på vilket år eller vilken månad det var.

Organisationen fick däremot in fler rapporter om diskusformade föremål från orterna runt Yngaren under en längre tidsperiod. Det skulle kunna antyda att någon form av lokalt fenomen kan förekomma där, enligt Johan Gustavsson.

- Det är formbeskrivningen och platserna, att de är så nära inpå varandra, som knyter samman observationerna, säger han.

TT
ANNONS