Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Flera aktivister gripna efter aktioner på flygplatser

Aktivister från Extinction Rebellion har under söndagen utfört flera aktioner runt om på svenska flygplatser. Flera av gruppens medlemmar har gripits i samband med protestaktionerna som lett till att Bromma flygplats tvingats stänga ned. Även Landvetter är påverkad – polisinsats pågår.

Medlemmar ur miljöaktivistgruppen Extinction Rebellion har under söndagen genomfört flera olika sorters protestaktioner på svenska flygplatser, däribland Bromma, Malmö Airport, i Halmstad och på Arlanda. Även Landvetter är påverkad, enligt Swedavias presschef Robert Pletzin som vid kl 14:15 bekräftar att en aktion genomförts på ett flyg vid Landvetter flygplats.

– Det stämmer.

Enligt Robert Pletzin påverkar aktionen inte flygtrafiken vid Landvetter.

Polisen i region Väst har utökat sin närvaro på Landvetter, enligt presstalespersonen Hans-Jörgen Ostler.

– Vi befinner oss på Landvetter flygplats och på Halmstads flygplats. Initialt fick vi till oss att det är någon slags aktion på plats på flygplatser i Malmö och Stockholm. Då tog vakthavande befäl här ett beslut om att förstärka vår närvaro på Landvetter i förebyggande syfte. Det vi gör är alltså att upprätthålla den allmänna ordningen på platsen, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Han fortsätter:

– Kort därefter fick vi ett larm från Halmstad. Där är det två personer som har vägrat sätta sig ner på ett flygplan vilket har gjort flyget blivit försenat. Polisen är på plats och arbetar där nu.

Enligt polisen ska dessa personer ha tvingats av flygplanet.

Flera gripna efter klimataktioner

I samband med aktionerna har flera medlemmar ur aktivistgruppen gripits, varav fyra stycken på Bromma, en flygplats som tvingats stänga ned och dirigera om flygtrafiken på grund av protestaktiviteten.

– Initialt grep vi två personer misstänkte för luftfartssabotage och sedan har vi påträffat ytterligare två personer och dessa är misstänkta för flygplatssabotage, säger Stockholmspolisens presstalesperson Per Fahlström.

Ytterligare en person har gripits för protestaktionen på Malmö flygplats, enligt Skånepolisens presstalesperson Filip Annas.

– Vi har gripit en person efter ett larm vid 11.43. Vi har dock ännu ingen brottsrubricering, det är något vi får återkomma med, säger Skånepolisens presstalesperson Filip Annas.

Försenade flyg till Bromma

– Jag kan bekräfta att vi har två pågående insatser på Bromma och Malmö Airport. Detta hanteras av polis och vår säkerhetspersonal, säger Robert Pletzin, presschef vid Swedavia.

Har detta påverkat flygtrafiken?

– Det har ännu inte påverkat flygtrafiken på Malmö Airport, men vi har förseningar till Bromma Airport så vi uppmanar våra resenärer att hålla kontakt med sina flygbolag och att hålla sig uppdaterade via våra kanaler.

Vilken typ av förseningar handlar det om?

– Det vi kan säga i nuläget är att det handlar om förseningar.

Har ni någon information om huruvida ytterligare flygplatser berörs?

– Nej detta är den information vi kan ge i nuläget.

Har detta föranlett några utökade säkerhetsåtgärder?

– Vi har inga ytterligare kommentarer just nu.

Hur ser ni på det som skett?

– Naturligtvis har jag full respekt för att alla ska få uttrycka sin åsikt så länge det inte påverkar flygsäkerheten.

Bromma stängt

Strax efter klockan 13.00 beslutade man att stänga Bromma flygplats.

– Det stämmer bra. Fyra flighter omdirigeras till Arlanda, säger presschef Robert Pletzin, presschef vid Swedavia.

Texten uppdateras...