Bombtekniker på plats vid Stockholms centralstation.
Bombtekniker på plats vid Stockholms centralstation. Bild: Mickan Mörk/TT

Flera gripna efter bomblarm på Stockholms central

Flera personer har gripits efter att ett misstänkt farligt föremål hittats på Stockholms centralstation. Föremålet upptäckes vid en poliskontroll av dem som sedan greps.

ANNONS

Delar av centralstationen spärrades av på onsdagskvällen och polisens bombexpertis tillkallades.

– "Det är en bomb. Spring! Alla ut härifrån!" skrek en man som kom från spårområdet, berättar Emilia Wernholm, som jobbar på en av restaurangerna.

Mannen var civilklädd, men strax därefter dök uniformerade poliser upp som upprepade uppmaningen.

– Då började jag stänga restaurangen, men då skrek poliserna. "Ut härifrån direkt. Det är ert jobb eller ert liv!" säger Emilia Wernholm.

Hävde avspärrningarna

Vid 19.15-tiden hävdes avspärrningarna och Emilia Wernholm och hennes kollega kunde gå tillbaka till restaurangen för att stänga den ordentligt.

– Vi blev väldigt skärrade. Det kändes som att det var på liv och död en stund, men så panikslagen skulle man kanske inte ha blivit, säger hon.

ANNONS

Bombexperterna har omhändertagit ett föremål för vidare undersökning. Polisen har också inlett en förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Enligt polisen fanns ingen anledning att stoppa tågtrafiken. Däremot var vissa spår avspärrade, vilket ledde till spårändringar för tågavgångarna.

Skulle resa norrut

Gabriella från Malmö var på väg till Kvikkjokk när hon och hennes sällskap tvingades vända.

– När vi skulle ned på spåret kom det en man springande, en vakt eller någonting, och skrek: "Ut! Misstänkt bomb, evakuera!" och försökte få oss att ta trapporna upp, säger hon.

Tillsammans med andra resenärer som ska norrut har de försökt få information om hur de ska ta sig vidare – utan resultat.

– Vi vet inte alls, ingen aning. Vi har ringt till Vy för att ta reda på hur vi ska göra, om vi får ersättning. Men det är ingen som svarar, vi har inte kommit fram dit än.

Emilia Wernholm jobbar på en restaurang på Stockholms central, som delvis spärrades av på onsdagen.
Emilia Wernholm jobbar på en restaurang på Stockholms central, som delvis spärrades av på onsdagen. Bild: Mickan Mörk/TT
Gabriella skulle ta ett tåg mot Kvikkjokk när Stockholms central utrymdes efter bomblarm på onsdagseftermiddagen.
Gabriella skulle ta ett tåg mot Kvikkjokk när Stockholms central utrymdes efter bomblarm på onsdagseftermiddagen. Bild: Mickan Mörk/TT
ANNONS