En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl i Linköping 2004. Dubbelmordet är ett av fallen där den nya familjesökningen i dna-registren kan ge ett genombrott.
En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl i Linköping 2004. Dubbelmordet är ett av fallen där den nya familjesökningen i dna-registren kan ge ett genombrott.

Flera rättsfall väntar på dna-svar

Efter dubbelmordet i Linköping och våldtäkten i Billdal väntar nu flera fall på svar från den nya typen av dna-sökning. Bland annat hoppas polisen på genombrott kring ett mordfall i Visby 1996 och ett spädbarnsmord i Kungsängen 2002.

ANNONS
|

I förra veckan greps och häktades en man, misstänkt för att ha överfallit och våldtagit en åttaårig flicka i Billdal i Göteborg 1995.

Samtidigt kan dubbelmordet i Linköping 2004, då en okänd man högg ihjäl en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på öppen gata, vara på väg mot en lösning.

I båda fallen har polisen använt sig av så kallad familjesökningar, där dna-spår använts för att hitta möjliga släktingar till den som dna-spåret kommer ifrån. Nu är flera liknande sökningar på gång.

- Vi har fått in ett tiotal förfrågningar hittills, säger Ricky Ansell, chef för biologisektionen på NFC (Nationellt forensiskt centrum).

ANNONS

Äldre fall

Bland fallen finns exempelvis tre dödsfall från polisregion Stockholm, berättar förundersökningsledaren Mats Pettersson på kalla fall-gruppen: mordet på en hotellreceptionist i Visby 1996, ett rånmord i en glas- och porslinsbutik på Odengatan 1998 och ett spädbarnsmord i Kungsängen 2002.

- Det är de tre ärendena som vi skickat in, men vi har tre till på gång, säger Mats Pettersson.

- I de första fallen väntar vi resultat inom kort. I den mån det nu finns någon släkting i databasen.

I Göteborg har polisen, utöver barnvåldtäkten som redan lett till häktning, även fått dna-svar om mordet på en kvinna i en tygbutik hösten 2005. Dna-träffarna är nu under bearbetning.

- I nuläget har vi inga ytterligare fall som vi bedömer det. Men vi har ju fortfarande en del äldre fall, säger Anders Eriksson, på kalla fall-gruppen i region väst.

ANNONS

- En del av våra äldsta fall har vi inte hunnit inventera än ur spårhänseende, då pratar vi om fall från mitten av 1980-talet till slutet av 1990-talet.

"Stort hjälpmedel"

Även region Syd har ett par familjesökningar på gång.

- Vi har gjort det i två olika fall av dödligt våld. Jag vill inte gå in på vilka, men vi har fått svaren och håller på att bearbeta dem nu, säger Bo Lundqvist på kalla fall-gruppen.

När det gäller våldtäkten i Billdal fick polisen ett bra svar tämligen snabbt. Men familjesökningen är fortfarande bara en av flera utredningsåtgärder som krävs, påpekar polisen.

- Det är väldigt intressant som spaningsmetod. Men sedan måste vi gå vidare med resultaten, säger Mats Pettersson.

ANNONS

- Det är ett stort hjälpmedel som säkert kommer att vara viktigt, särskilt i en del av de äldre fallen. Men det behövs fortfarande traditionellt polisarbete också.

TT

Fakta: Dna-register

Alla som är skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse får sedan den 1 januari 2006 lämna ett dna-prov.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) har hand om tre olika register för dna-profiler: spårregistret, utredningsregistret och dna-registret.

Spårregistret: Innehåller okända dna-profiler från brottsfall.

Utredningsregistret: Innehåller dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse.

Dna-registret: Innehåller dna-profiler från personer som dömts för ett brott med annan påföljd än böter, alternativt har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.

Familjesökningen i de svenska dna-registren blev möjlig efter en lagändring som började gälla den 1 januari i år.

Den innebär att dna-spår från brottsplatser kan ge träff även på nära släktingar (föräldrar, barn eller helsyskon).

Familjesökningarna utförs av Nationellt forensiskt centrum (NFC), i första hand vid de grövsta brotten (mord/dråp, mord/dråpförsök och grova sexualbrott).

Källa: Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Fakta: Aktuella fall

Några uppmärksammade fall där familjesökning använts eller ska användas:

Mord i tygbutik i Göteborg oktober 2005: En kvinna som jobbade i butiken mördades. Polisen tror att mördaren är en kvinna och har gjort en familjesökning på dna som tros komma från mördaren. Familjesökningen gav 92 träffar, som nu analyseras närmare.

Dubbelmord i Linköping i oktober 2004: En man högg ihjäl en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i ett bostadsområde. Utredarna har tagit dna-prov på tusentals personer, men tack vare familjesökningen i dna-registret finns nu ett 30-tal personer som ska utredas närmare.

Spädbarnsmord i Kungsängen 2002: Ett dött flickebarn hittas insvept i ett tygstycke vid en gångtunnel.

Mord på Visby hotell i december 1996: en kvinnlig receptionist överfölls och dödades med en bultsax.

Våldtäkt i Billdal i september 1995: En man överföll och våldtog en åttaårig flicka som var på väg hem från skolan i Billdal i södra Göteborg. Fallet var på väg att preskriberas, men tack vare familjesökningen hittades en misstänkt man. Han greps i förra veckan och sitter sedan i lördags sitter häktad. Mannen utreds även för ett mord i Göteborg 1994, där saknas dock i nuläget dna att analysera.

ANNONS