Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera personer har skadats i trafikolyckor i Uppsalatrakten. Arkivbild.

Flera skadade i halt väglag

Halt väglag har orsakat ett flertal bilolyckor under morgonen. Trafikverket uppmanar trafikanter att sänka hastigheten och hålla avståndet.

Åtta personer har skadats i två separata olyckor i Uppsalatrakten på onsdagsmorgonen, rapporterar flera medier. Strax efter klockan 6 kom larmet om den första olyckan i höjd med Mora Stenar, där fem bilar ska ha varit inblandade. Fyra personer fördes till sjukhus och vid halv sju-tiden på måndagen arbetade räddningstjänsten med att få loss en fastklämd person.

Ytterligare en olycka inträffade i höjd med Knivsta när en person körde in i ett räcke. Båda olyckorna ska ha orsakats av halt väglag.

Avstängda vägar

Söder om Uppsala fick E4:an stängas av till följd av trafikolyckor, men vägen har kunnat öppna igen.

- Det har varit en del plåtsmällar och bilar som har åkt i diket och vi har fått stänga av vägar, men vid halv åtta var det klart, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Trots olyckorna har Trafikverket har inte gått ut med någon varning.

- Väglaget är jobbigt, men det råder inget exceptionellt väglag utan det här är ett vanligt vinterväglag, säger Joanna Ljunggren.

Klass 1-varning

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i nordvästra Götaland, västra Svealand samt Gävleborgs och Västernorrlands län. Enligt SMHI väntas framåt lunch en del blötsnö i Södermanland som alltmer övergår i regn, vilket kan orsaka ishalka.

- Det kan vara lite förrädiskt, och snön kan komma att frysa på under dagen. Vi uppmanar att man kör långsammare och håller avstånd till bilen framför, då är det lättare att parera utmaningarna, säger Joanna Ljunggren.

Utanför Lund var sex fordon inblandade i en trafikolycka på E22, och söder om Uppsala fick E4:an stängas av efter två separata trafikolyckor med flera fordon inblandade och ett flertal skadade som fick föras till sjukhus.