Johan Floderus friar till sin pojkvän Johnathan von Fürstenmühl på Arlanda.
Johan Floderus friar till sin pojkvän Johnathan von Fürstenmühl på Arlanda. Bild: Tom Samuelsson / Regeringskansliet

Floderus friade till pojkvännen på Arlanda

"Efter två långa år är jag till slut en fri man".
Det säger Johan Floderus i ett uttalande från familjen, ett par dygn efter den uppmärksammade fångutväxlingen.
Vid ankomsten passade han på att fria till sin pojkvän.

ANNONS

För bara ett par dagar sedan landade Johan Floderus i Sverige efter nästan 800 dagar i iranskt fängelse. På en videosekvens som Expressen publicerat syns hur Floderus går ner på knä och friar till sin pojkvän strax efter ankomsten.

I ett uttalande från familjen under tisdagen berättar också Johan Floderus att han ska gifta sig.

“Efter två långa år är jag till slut en fri man, återförenad med min familj, förlovad och i stånd att gifta mig. Jag vill tacka alla er som gjorde detta möjligt: vänner och främlingar från när och fjärran. Drömmen som jag ibland inte vågade tro på har gått i uppfyllelse – att vara tillbaka med mina nära och kära och att leva mitt liv i frihet".

ANNONS

I uttalandet skriver familjen också att de tackar för allas insatser i samband med att han både gripits och hållits fängslad.

"Vi finner inte ord för att uttrycka hur tacksamma vi är för detta. Det känns overkligt. Ett kapitel i våra liv är över och ett nytt kan börja", skriver familjen.

"Våra tankar är hos de andra fångar som fortfarande lider i iranska fängelser"

De uttrycker tacksamhet mot de svenska politiker och EU-kommissionen som jobbat för Johan Floderus frigivning. Även den svenska ambassaden i Iran nämns ha haft stor betydelse för att ha gjort tiden i fängelse uthärdlig.

"Vi vet inte alla namn i regering och säkerhetstjänst som jobbat för den här utgången... Men vi vet att de gjorde vår familjs återförenande möjlig".

Johan Floderus togs emot på Arlanda av sin familj i söndags.
Johan Floderus togs emot på Arlanda av sin familj i söndags. Bild: Tom Samuelsson / Regeringskansliet

Fakta: Fallet Johan Floderus

33-årige Johan Floderus är en EU-tjänsteman från Västsverige som bland annat har arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson.

Våren 2022 reste han till Iran tillsammans med vänner, i vad som enligt familjen var en semesterresa. Han greps och anklagades för att ha spionerat för Israel och för att ha "spridit korruption i världen". Han har bland annat ljustorterats och hungerstrejkat i det ökända Evin-fängelset i Teheran.

I en utväxling med livstidsdömde Hamid Noury frigavs Floderus och Saeed Azizi, som greps i Iran förra året.

Noury lurades 2019 till Sverige av exiliranier, greps och dömdes för sin inblandning i massavrättningar i ett fängelse i Teheran 1988.

ANNONS