FN-ambassadör: Vi är mer realistiska nu

Alla har inte jublat över Sveriges tema i FN-skrapan, men det har ändå inte satts några käppar i hjulet för klimatdebatten. Arton månader i säkerhetsrådet har gjort de svenska företrädarna mer realistiska, enligt FN-ambassadör Olof Skoog.

ANNONS
|

Sverige rivstartade sina två tillfälliga år i FN:s säkerhetsråd med en första ordförandeskapsmånad direkt. Nu har den svenske FN-ambassadören Olof Skoog just avslutat sin andra.

När han jämför januari 2017 med juli 2018 märker han att pulsen och adrenalinnivån sänkts, och att 1,5 år i säkerhetsrådet gett Sverige mer respekt bland andra i säkerhetsrådet.

- Vi själva är kanske inte lika hispiga, säger han till TT om den andra månaden med ordförandeklubba handen.

ANNONS

- Nu tror jag att vi delvis har haft lite mer realistiska förväntningar på mötena. Folk litar mer på oss och vet var de har oss. De litar på att det vi vill är realistiskt och framkomligt.

Fokus på klimat

Klimatförändringarnas inflytande på internationell fred och säkerhet var inget som till exempel Kina och Ryssland tyckte att säkerhetsrådet skulle ägna sig åt, säger Skoog om reaktionen på det svenska initiativet att lyfta klimatfrågan i säkerhetsrådet i början av juli.

- Om de hade velat hade de kunnat göra livet surt för oss. Men det har tillåtits passera och det är vi glada för, säger han och förklarar att de hade kunnat försöka omöjliggöra debatten eller komma med sågande inlägg i debatten.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) försökte övertyga skeptikerna om att klimat och säkerhet visst kan kopplas ihop, och att det var hög tid att lyfta en fråga som historiskt sett inte har diskuterats så mycket i rummet med flera stormakter.

ANNONS

När hon ledde klimatdebatten under det svenska ordförandeskapet i juli var det tredje gången ett tema om säkerhet kopplat till klimat diskuterades, enligt Sveriges FN-representation.

Kvinnor och fred

Om fem månader är det dags för Sverige att lämna bordet i rådet och förra gången tog det 18 år innan svenskar fick sätta sig där igen. Kvinnors betydelse vid förhandlingsborden, vid beslutsfattande och fredsprocesser, är ett av signaturämnena som lämnat tydligast spår av Sverige i rådet, tror Skoog.

- Det känner jag att vi redan kan räkna hem. Vi har drivit den frågan högljutt och aktivt sedan dag ett. Det är intressant när man hör Kazakstan, Elfenbenskusten, Polen… nästan alla medlemmar i säkerhetsrådet och ibland från litet oväntat håll, Kuwait liksom, stämmer in kören om kvinnor och fred.

Syrienkriget blir förmodligen svårt att lösa innan Sveriges tid i säkerhetsrådet är förbi vid årsskiftet, tror Skoog. Men en lösning för Jemen och Sydsudan tycker han känns närmare nu än på väldigt länge.

- Jemen står och väger och där gick hela säkerhetsrådet starkt ut i början av juli och fick alla 15 medlemmar att ställa sig bakom FN-medlarens försök att få till förhandlingar och bryta den militära logiken. Jag är inte helt pessimistisk kring att vi före årsskiftet kan se en ny rörelse runt en politisk lösning.

ANNONS

Får godkänt

Peter Wallensteen, seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, anser att Sverige har gjort en bra insats under sin tid i säkerhetsrådet.

- Sverige var väl förberett och får bra beröm från andra länder. Många tycker att Sverige har bidragit till att skapa en bättre personlig stämning mellan de olika länderna, säger han och fortsätter:

- Dessutom har man lyckats få med frågor om klimatförändringar på agendan, vilket USA egentligen ogillar. Men vi får se hur det blir efter årsskiftet, om det som Sverige har lyckats åstadkomma blir bestående.

TT

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har totalt 15 medlemsländer. Fem av dem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

De andra medlemsländerna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige fram till den sista december 2018. Övriga nio medlemsländer just nu är: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut. Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och att genomföra dem.

Sverige har suttit i säkerhetsrådet som invald medlem vid tre tillfällen tidigare: 1957–1958, 1975–1976 och 1997–98. Den nuvarande perioden är 2017–2018.

ANNONS