Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström och António Guterres, FN:s blivande generalsekreterare.

FN-bas: Fler kvinnor i toppen

Nye FN-basen – portugisen António Guterres, tidigare kritiserad för abortmotstånd och homofoba uttalanden – vill se kvinnor på hälften av de högsta posterna inom världssamfundet.

- Det är ju bra att han försöker göra något åt bristen på jämlikhet, rent praktiskt, säger utrikesminister Margot Wallström, som på måndagen träffade Guterres i Lissabon.

De två diskuterade bland annat Guterres planer för säkerhetsrådet, där Sverige den 1 januari tar plats samtidigt som den 67-årige portugisen tillträder jobbet som FN:s generalsekreterare. Under första månaden, då Sverige också är rådets ordförandeland, räknar Wallström med att svåra konflikter hamnar på dagordningen.

- Vi kommer till exempel att prata om Mellanöstern, bland annat Syrien förmodligen. Man kan misstänka att Kongo, Burundi och Nordkorea också kommer upp, säger hon.

Dålig stämning

Diplomater har vittnat om att stämningen i säkerhetsrådet är dålig just nu med hårda utspel länderna emellan – även i förhandlingsrummen. Konstruktiva dialoger uteblir. Men Wallström hoppas att Guterres egenskap av nykomling i sammanhanget kan vara av godo.

- Då finns ju också förväntningar på förändringar. Och det väl bra om han använder tillfället till att berätta vad han tänkt sig ska hända i säkerhetsrådet, säger hon.

Preventiva insatser

Guterres vill bland annat lägga större fokus på förebyggande insatser, där inte minst kvinno- och klimatfrågorna kommer in.

- Så vi har haft en stor förståelse för varandra, vill jag påstå, säger Wallström, som inte tror att Guterres gamla uttalanden om aborter och homosexualitet kommer att ligga honom i fatet.

- Jag tycker att han har förklarat att han kommer att leva upp till FN-stadgans principer om allas lika värde enligt de mänskliga rättigheterna. Jag har inte på något sätt upplevt några hinder i det avseendet i våra diskussioner.