Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den svenska FN-styrkan lyder under FN:s insats i Mali, Minusma. Förbandet opererar huvudsakligen från Camp Nobel strax söder om Timbuktu och är ett underrättelseförband. Arkivbild.

FN-bas med svenskar i Mali beskjuten

Det internationella FN-lägret i utkanten av Timbuktu i Mali har attackerats, uppger Försvarsmakten. Minst en FN-soldat dödades – men samtliga svenskar rapporteras vara välbehållna.

- Man har räknat in alla svenskar och ingen är skadad, säger Jonas Svensson, vakthavande informatör på Försvarsmakten, till TT.

Lägret, där det förutom svenskar också finns personal från en rad andra länder, attackerades på eftermiddagen lokal tid, med indirekt eld och skottlossning, vilket Aftonbladet var först att uppmärksamma av svenska medier.

Svensson säger att svenskarna intog strids- och skyddsställningarna i väntan på att läget skulle klarna.

- Vi har inga uppgifter om vem den här motståndaren är, säger Svensson.

- Man arbetar metodiskt med att klarlägga läget, fortsätter han.

Den svenska delen av det större FN-lägret, där alltså flera länders trupper finns i den så kallade Minusma-styrkan, ska inte ha berörts av eldgivningen.

Enligt den franska nyhetsbyrån AFP har en FN-soldat, av oklar nationalitet, dödats och omkring ett dussin skadats i attacken.

Den svenske brigadgeneralen Stefan Andersson, som leder Minusmas västra sektor, twittrar om "indirekt eld, fordonsburna bomber samt aktörer till fots".