FN-bas med svenskar i Mali beskjuten

Det internationella FN-lägret i utkanten av Timbuktu i Mali har attackerats, uppger Försvarsmakten. Minst en FN-soldat dödades – men samtliga svenskar rapporteras vara välbehållna.

ANNONS
|

- Man har räknat in alla svenskar och ingen är skadad, säger Jonas Svensson, vakthavande informatör på Försvarsmakten, till TT.

Lägret, där det förutom svenskar också finns personal från en rad andra länder, attackerades på eftermiddagen lokal tid, med indirekt eld och skottlossning, vilket Aftonbladet var först att uppmärksamma av svenska medier.

Svensson säger att svenskarna intog strids- och skyddsställningarna i väntan på att läget skulle klarna.

- Vi har inga uppgifter om vem den här motståndaren är, säger Svensson.

ANNONS

- Man arbetar metodiskt med att klarlägga läget, fortsätter han.

Den svenska delen av det större FN-lägret, där alltså flera länders trupper finns i den så kallade Minusma-styrkan, ska inte ha berörts av eldgivningen.

Enligt den franska nyhetsbyrån AFP har en FN-soldat, av oklar nationalitet, dödats och omkring ett dussin skadats i attacken.

Den svenske brigadgeneralen Stefan Andersson, som leder Minusmas västra sektor, twittrar om "indirekt eld, fordonsburna bomber samt aktörer till fots".

TT

Fakta: Svenskarnas uppdrag i Mali

FN:s nuvarande styrka Minusma, där Sverige ingår, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013.

Förutom ett underrättelseförband bidrar Sverige med ett antal officerare på olika FN-staber i Mali. Sverige bidrar även med ett transportflygförband.

Den svenska personalen är förlagd i Timbuktu samt i huvudstaden Bamako. Styrkan uppgår till ungefär 310 personer.

Underrättelseförbandet samlar in underrättelser till stöd för FN:s insats och riktar in sig på grupper som trotsar fredsplanen i landet. Spaningen sker genom samtal, avlyssning, fotografering och från luften med obestyckade obemannade flygplan, som filmar sina mål från uppemot drygt fem kilometers höjd och kan flyga i flera timmar.

Förbandet kan röra sig på såväl marken som färdas i helikopter och fällas med fallskärm och verka över stora ytor.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS