Nils Öberg utsågs i mars till särskild utredare för återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld. Arkivbild.
Nils Öberg utsågs i mars till särskild utredare för återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld. Arkivbild.

Fokus på förövare ska stoppa relationsvåld

Kommunernas arbete mot våld i nära relationer ser mycket olika ut. Med fokus på förövarna ska nu kommunernas arbete kartläggas i en stor enkät.

ANNONS
|

Enkäten som går ut till socialtjänsten i alla kommuner innebär ett fokusskifte. Utredningen riktar in sig på förövarna och undersöker hur man kan arbeta mer förebyggande. Enkäten är första delen av utredningen, och ska ge en överblick. En av utredningens uppgifter är att se om ett nationellt kompetenscentrum behövs. Målsättningen är att förövare och potentiella förövare ska kunna nås av insatser oavsett var i landet de bor.

- Framför allt i de tre största städerna har det funnits olika insatser länge. Men vår uppfattning är att det beror lite på var i landet man befinner sig om man har möjlighet att via sin kommun få stöd av det här slaget, säger Nils Öberg.

ANNONS

Vanligtvis innebär åtgärderna olika typer av KBT-terapi. Men många kommuner har även möjlighet att erbjuda tillfälliga boenden för förövare.

En av utmaningarna i det förebyggande arbetet är att fånga upp personer som ligger i riskzonen.

- Den här utredningen har ett väldigt utvecklat återfallsförebyggande perspektiv. Men det finns även personer som befinner sig i en riskzon att utöva våld mot närstående. Identifierar man att personen vill ha hjälp så måste man kunna erbjuda stöd, säger Nils Öberg.

TT
ANNONS