Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten håller presskonferens om coronaläget i Sverige

Nya hårdare restriktioner för bland annat butiker och gym. Dessutom godkänns nu användning av Astra Zenecas vaccin för alla över 18 år, även för äldre. Det var Folkhälsomyndighetens besked på torsdagens presskonferens.
– Det blir enklare för regionerna att planera när de inte behöver dela upp vaccinen för olika grupper, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Sverige har, likt många andra länder, valt att inte ge Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år. Bedömningen har varit att forskningsunderlaget varit för litet. Men flera nya studier har visat att vaccinet från Astra Zeneca har en god effekt, även för äldre. Det innebär att Folkhälsomyndigheten nu menar att samtliga över 18 år kan ta vaccinet. Även Tyskland ändrar rekommendationen för Astra Zenecas vaccin. Även där kommer det nu ges även till äldre.

– Skyddseffekten är helt i nivå med övriga godkända vaccin. Alla vaccin är effektiva och skyddar väl, sa Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Oförtjänt dåligt rykte

Runtom i Europa har flera länder ett outnyttjat lager av just Astra Zenecas vaccin, på grund av vaccinets dåliga rykte. Nu finns en oro att även människor i Sverige kan tänkas tacka nej till vaccinet och istället försöka välja något av de andra. Det är en dålig idé, menar Sara Byfors.

– Man ska verkligen inte tacka nej. Det ger ett skydd på 80 procent, från ett läge med inget skydd alls. Att tacka nej känns väldigt, väldigt märkligt, sa Sara Byfors.

LÄS MER: Sahlgrenskas pandemiboss: Vaccineringen går för långsamt

”För låg vaccinationstakt”

I en artikel i GP under onsdagen berättade Per Albertsson, ordförande i Sahlgrenskas pandemigrupp om en ”allmänt spridd uppfattning” inom vården att vaccinationstakten är för låg. Han menade att det kan finnas organisatoriska anledningar, som en spretig ansvarsfördelning mellan myndigheter, som håller ner Sveriges vaccinationstakt. Sara Byfors ser inga sådana flaskhalsar.

– Vår roll är att få ut vaccin till regionerna. Det fungerar väl. Sedan, om det finns flaskhalsar att sedan distribuera ut, till exempel att det är lite svårare att ge till individer inom hemtjänsten än på SÄBO (äldreboenden), så kan det vara. Men något annat känner jag inte till, säger hon.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har Sverige sammanlagt fått drygt en miljon doser fram till och med förra veckan. Under samma period har drygt 800 000 doser hamnat i folks armar. Differensen beror snarare på en viss eftersläpning i siffrorna än att kapaciteten att vaccinera är för låg, enligt Sara Byfors.

– Det är lättare att räkna hur många doser som har levererats ut. Sedan ska dosen nå fram, användas och rapporteras in i systemen. Det kan vara en eftersläpning där. Såvitt jag vet använder alla regioner allt vaccin de får, sa hon.

Äldre och sköra börjar bli skyddade

Smittan ökar nu i alla regioner och alla åldersgrupper med undantag för de allra äldsta. De grupper som prioriterats först när det gäller vaccin, som äldreboenden, börjar nu få ett skydd mot sjukdomen. Både antalet smittade och antalet avlidna med covid-19 på äldreboendena sjunker, enligt Thomas Lindén avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Det stärker bilden att vaccinen har en god effekt, även hos äldre och sköra personer. Det har stadigt minskat i flera veckor nu. Ett ljus i mörkret i den för övrigt oroande utvecklingen, sa han.

Sammanlagt finns totalt 680 130 bekräftade fall av covid-19 i Sverige. Totalt har 12 977 människor avlidit med sjukdomen.

LÄS MER: EMA granskar det ryska vaccinet Sputnik V