Folkhälsomyndigheten kallar till pressträff

Sverige inför krav på vaccinbevis för inresande från de nordiska länderna på grund av den ökade smittspridningen i Europa. Det bekräftade regeringen på en pressträff under torsdagen.

ANNONS
|

Covid-19 sprider sig i Europa och nu ökar även smittan på flera platser i Sverige. Under vecka 49 hade Västra Götalandsregionen högst antal fall sedan i maj och störst är ökningen bland unga. Det har även rapporterats om höjda virusnivåer i Göteborgs avloppsvatten.

– För tre veckor sedan gick det upp, sen gick det ner lite, och förra veckan upp igen. Nu är vi uppe som i slutet av tredje vågen, som vecka 17 (slutet av april 2021 reds anm). Det är en klar ökning, precis som i Malmö och i Stockholm, sa Heléne Norder virolog och professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin till GP.

ANNONS

LÄS MER:Covid-19 ökar i Västra Götaland

LÄS MER:Så mycket coronavirus är det i avloppsvattnet i Göteborg

Under tisdagen rapporterades det om att fler läggs in på sjukhus. Även om ökningen fortfarande är marginell så flaggade Folkhälsomyndigheten för att fler restriktioner kan komma att införas, om tendensen fortsätter.

LÄS MER:Fler inlagda för covid – restriktioner kan vänta

På torsdagen kom även beskedet att Sverige inför krav på vaccinbevis för inresande från de nordiska länderna.

– Vi ser ju en ökande smittspridning i Europa men också i våra grannländer och i Sverige har vi nu krav på covid-pass med inresa från alla länder utom Norden. I dag kommer regeringen fatta ett sådant beslut om att det kommer vara ett sådant krav även för de nordiska länderna, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Detta börjar gälla från och med den 21 december.

Klockan 10 på torsdagen höll socialminister Lena Hallegren och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Karin Tegmark Wisell där de presenterade information kring de nya reglerna för inresande.

– Åtgärden är viktig för att minska risken för smittspridning, säger Lena Hallengren under en pressträff på torsdagen.

Det kommer också införas rekommendationer om PCR-testning vid ankomst till Sverige. Vissa lättnader kommer införas för de som pendlar för arbete eller studier.

Ovaccinerade bör begränsa julfirandet

På pressträffen säger Hallengren att läget i pandemin har försämrats och att ytterligare åtgärder kan komma införas den närmsta tiden. Bland annat kan vaccinbevis införas på restauranger och gym.

ANNONS

– Regeringen har bland annat remitterat ett förslag om vaccinationsbevis på till exempel restauranger och gym och kan bli aktuellt i ett försämrat läget, säger Hallengren.

Under pressträffen redovisades det även för de rekommendationer som gäller kring jul och julfirandet. Lena Hallengren berättar att det för vaccinerade är okej att fira med familj och vänner men att man bör vara beredd att ställa in om man får symptom.

– Ovaccinerade bör endast fira med närmaste. Ovaccinerade bör inte heller träffa dem i riskgrupp eller de som är 70 år och äldre, säger Hallengren.

På presskonferensen presenterades även nya åtgärder för fritidsaktiviteter för barn och unga. Aktiviteter kommer fortsatt att kunna genomföras men Folkhälsomyndigheten kommer att presentera skärpta rekommendationer för arrangörerna för att kunna genomföra arrangemangen på ett smittsäkert sätt.

– Även om vi har en mer gynnsam situation än många andra länder i Europa så är vi mitt uppe i en pandemi och vi har ett stigande antal fall. Det innebär att vi kan inte leva som vanligt, säger Karin Tegmark Wisell under torsdagens pressträff.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS