Smittspridningen ökar bland barn och unga

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Det som sticker ut är att fallen bland barn och unga ökar.

ANNONS
|

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger att ökningen troligen till viss del beror på ökad testning i skolmiljön.

Fördelat i åldersgrupper syns en tydlig minskning bland de äldsta, förmodligen en effekt av vaccinen. Man ser dock även en minskning bland lägre åldersgrupper.

Men smittspridningen är fortsatt stor och det viktigaste just nu är att alla följer de rekommendationer som gäller, säger Sara Byfors. Ytterligare restriktioner eller lättnader får smittläget avgöra.

– Vi har till exempel under övervägande om vi den 17 maj kan tillåta lite större sammankomster. Det är något man får titta på, hur smittspridningen utvecklar sig framåt den närmaste veckan.

ANNONS

FHM: Minskande trend oroar

Sverige hade en minskning av antal fall mellan vecka 16 och 17, men den är väldigt liten, säger Sara Byfors. Den är mindre än veckan innan.

– Det är en fortsatt minskande trend, men det är lite oroväckande att det har stannat av något.

Samtidigt fortsätter belastningen på hälso- och sjukvården att vara mycket hög, säger Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen.

– Enligt den senaste uppgiften är det 1 522 inneliggande patienter för covid-19 utanför intensivvårdsavdelningarna.

Tolv regioner befinner sig i förstärkningsläge, sex är i stabsläge och tre i normalläge.

Flera drabbade regioner – men minskning i VGR

Region Västernorrland har varit hårt drabbad senaste veckorna, men där ser smittspridningen ut att minska. Region Kronoberg är en annan av de hårdast drabbade regionerna och där ser man en fortsatt ökning.

På plats tre i mest smittspridning just nu ligger region Östergötland.

– Där är ingen minskning i sikte. Det kan delvis bero på en förändrad provtagningsstrategi, men det är många smittade i Östergötland just nu jämfört med riket i övrigt.

De tre storstadsregionerna har ett bättre läge. I Stockholm syns dock en ökning mellan vecka 16 och 17, likaså i Skåne. I Västra Götaland minskar det dock.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS