Folkhälsomyndigheten: Alla över 65 ska vaccineras i fas 2

Prioriteringsordningen för vilka som ska få vaccination först har nu ändrats. Nu sänks åldersgränsen från 70 år till 65 för de som ska ingå i den andra fasen av massvaccinationen. Det beskedet kom från Folkhälsomyndigheten och regeringen under torsdagsmorgonen.

ANNONS
|

Det var under en presskonferens med regeringen och bland annat Folkhälsomyndigheten som beskedet om den nya prioriteringsordningen kom.

– Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccin före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Det är utgångspunkten i Folkhälsomyndighetens arbete med att ta fram rekommendationer till regioner och kommuner, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Tidigare har personer över 70 år varit prioriterade, men efter att myndigheten uppdaterat sina riskanalyser sänks nu den åldersgränsen.

– I varje fas gäller att den som är äldre, särskilt i en bristsituation, går före den som är yngre eftersom vi vet att ålder är en så tydlig riskfaktor när det gäller covid-19, säger Johan Carlson.

ANNONS

LÄS MER:Sverige får dubbelt så många doser av Pfizers vaccin

Tillgång till vaccin avgörande

Enligt Johan Carlson väntar sig Folkhälsomyndigheten cirka en miljon doser i februari och ytterligare 1,2 miljoner doser i mars.

– Volymerna vi kan vänta oss till Sverige är föränderliga. Det innebär att den rekommendation vi presenterar idag kan behöva ändras igen eftersom tillgång till vaccin är avgörande för vaccinationsarbetet, säger han.

Under regeringens presskonferens på torsdagsmorgonen berättade också digitaliseringsminister Anders Ygeman att de har inlett ett arbete i Sverige och internationellt med att ta fram ett vaccinationsintyg för de som är färdigvaccinerade.

De ska bli digitala och enkla att både utfärda och få tillgång till, men det arbetet kommer sannolikt att ta minst tre eller fyra månader.

Nya prioriteringsordningen

Fas 1: Särskilda boenden och personer med hemtjänst, vård- och omsorgspersonal, samt hushållskontakter

Fas 2: 65 år och äldre, personer med vissa medicinska tillstånd, som dialyspatienter och transplanterade, och deras hushållskontakter, LSS/assistansersättning, samt sjukvårds- och omsorgspersonal.

Fas 3: Personer som är 60-64 år. Personer mellan 18 och 59 som har en sjukdom eller tillstånd som innebär en ökad risk, samt personer som har svårt att följa smittskyddande råd, som personer med demens eller vissa personer med funktionsnedsättning.

Fas 4: Övriga 18-59 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER:GP avslöjar: Svenskar har lurats med falska coronadokument

LÄS MER:Tegnell om GP:s avslöjande: ”Extremt allvarligt”

ANNONS