” Nu har vi både mRNA-vaccinerna och ett proteinbaserat vaccin, de är alla säkra och effektiva”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
” Nu har vi både mRNA-vaccinerna och ett proteinbaserat vaccin, de är alla säkra och effektiva”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nytt vaccin

Ett nytt vaccin för covid-19, utöver de som redan finns, rekommenderas nu till personer över 18 år av Folkhälsomyndigheten.
Det nya vaccinet, Nuvaxovid, kompletterar enligt myndigheten de tidigare mRNA-vaccinerna som erbjudits svenskar sedan förra året.

ANNONS
|

Det nya vaccinet som tillverkas av Novavax blir därmed det femte som godkänts att användas för covid-19 i EU.

Nuvaxovid, kompletterar enligt Folkhälsomyndigheten Spikevax från Moderna, och Comirnaty från Pfizer/Biontech som är så kallade mRNA-vaccin.

– Det är viktigt att alla som omfattas av rekommendationerna och kan vaccinera sig mot covid-19 gör det. Det är och förblir det viktigaste verktyget för att hålla pandemin under kontroll, och vaccinet skyddar både dig själv och andra. Nu har vi både mRNA-vaccinerna och ett proteinbaserat vaccin, de är alla säkra och effektiva, säger Anders Tegnell, statsepidemilog.

Det nya vaccinet är proteinbaserat och kan enligt Folkhälsomyndigheten förvaras i kyltemperatur.

ANNONS

Även om Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar det nya vaccinet så dröjer det ett tag innan det kommer att användas i Sverige.

Bedömningen är i nuläget att det kan levereras hit ”inom en månad”.

Så ska det nya vaccinet användas

Följande användning av Nuvaxovid omfattas av Folkhälsomyndigheten rekommendationer för vaccination mot covid-19:

• Primärvaccination (dos 1 och 2) till personer som är 18 år och äldre som tidigare inte vaccinerat sig mot covid-19. Doserna ges med 3–7 veckors intervall.

• En första påfyllnadsdos (dos 3) till personer som är 18 år och äldre som fått vaccinet tidigare. Den kan ges från 3 månader efter primärvaccinationens andra dos.

• Personer från 18 år med immunbrist som har ett lågt eller icke mätbart immunsvar efter 3 eller 4 doser mRNA-vaccin kan också vaccineras med Nuvaxoivd, efter bedömning av medicinskt ansvarig läkare. Nuvaxovid kan också ges, efter medicinsk bedömning, till personer från 18 år som av medicinska skäl inte bör vaccineras med mRNA-vaccinerna.

• Personer som har fått två doser mRNA-vaccin tidigare rekommenderas i första hand att få ett mRNA-vaccin också som påfyllnadsdos. Men Nuvaxovid kan också ges till dem som föredrar att få det vaccinet som påfyllnadsdos, i ett blandat schema.

• Gravida löper ökar risk för allvarlig covid-19 och rekommenderas därför att vaccinera sig. För närvarande rekommenderas fortsatt mRNA-vaccin till gravida, då det ännu inte finns tillräckligt med data kring vaccination av gravida med Nuvaxovid.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS