Polisers övande på extrema händelser kan vara en bidragande orsak till att fler personer skjuts ihjäl av poliser, enligt en forskare. Arkivbild.
Polisers övande på extrema händelser kan vara en bidragande orsak till att fler personer skjuts ihjäl av poliser, enligt en forskare. Arkivbild.

Forskare ser brister i polisutbildning

Polisens fokusering på extrema händelser i internutbildningen kan ha lett till att fler människor skjuts till döds. Det tror polisforskaren Stefan Holgersson, som skrivit en rapport om polisens förmåga att hantera konflikter.

ANNONS
|

- Skillnaden är att man har satsat mer på att utbilda på offensiva ingripanden, hantera pågående dödligt våld och terror och inte vardagshändelser. De har fått stå tillbaka, säger han till SVT Nyheter.

Holgersson lyfter bland annat att poliser lär sig att man ska skjuta varningsskott först och sedan sikta på benet, men i det årliga kompetensprovet som polisen gör skjuts inte ett enda skott i benet. Han ser också brister i vapendelen under polisutbildningen.

ANNONS

- Många studenter och aspiranter som jag har intervjuat har pekat på att de har haft en enda mörkerskjutning under hela utbildningen. Man har inte stoppat en bil i mörker med en farlig person en enda gång under utbildningen, var det andra som sade, säger han.

Stefan Hector, chef för operativa enheten för polisens Nationella operativa avdelning, Noa, säger att det har varit nödvändigt för poliserna att träna på mer direkta ingripanden efter bland annat skolskjutningar i USA.

- Lärdomen därifrån var att den gamla doktrinen, att spärra av, frysa läget, förhandla och låt läget tala för sig, inte fungerade. Det ledde till att gärningsmännen kunde fortsätta dödandet av skolbarn i det här fallet, säger Hector till SVT.

TT

ANNONS