Behövs en tredje spruta, och när i så fall? Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet undersöker saken. Arkivbild.
Behövs en tredje spruta, och när i så fall? Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet undersöker saken. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Forskare synar vaccinets effekt

ANNONS

Ett år? Flera år? Hur länge vaccinet mot covid-19 egentligen skyddar undersöks nu i ett svenskt forskningsprojekt. Drygt 200 forskningsdeltagare i Umeå, samt deltagare i Östersund, Eskilstuna, Örebro och Karlstad, ska följas i upp till fyra år, rapporterar P4 Västerbotten.

Studien ska sedan utökas med fler grupper, först med deltagare som bor på äldreboenden. Detta sker till hösten.

– Jag tror att många inser att pandemin kommer att hålla i sig under kanske flera år och att vi behöver upprätthålla ett bra vaccinationsskydd under längre tid och förmodligen behöva fylla på både en och kanske ytterligare någon dos innan det här är över för den här gången, säger Clas Ahlm, infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, till radion.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS