Första restriktionerna försvinner på tisdag

Regeringen håller fast vid beskedet att släppa de första pandemirestriktionerna den 1 juni, erfar TT.

ANNONS

Besked kommer på en presskonferens under eftermiddagen.

Enligt vad TT erfar är regeringens bedömning att pandemiläget nu går åt rätt håll, att det till och med ser väldigt bra ut.

Men det förutsätter att människor fortsätter att följa de restriktioner, eller begränsningar som kommer att finnas kvar. Det förutsätter också att det inte blir bakslag vad gäller trycket på vården eller smittspridningen.

Regeringen har berett och tagit ställning till den plan för gradvis öppning av samhället som Folkhälsomyndigheten lämnade in underlag för den 12 maj. Där finns tre olika nivåer för när lättnader kan göras, utifrån sådant som smittläge, sjukhusinläggningar och grad av vaccination i befolkningen.

ANNONS

Enligt det underlaget, och också utifrån vad Folkhälsomyndighetens generaldirektör uppgav på pressträffen den 12 maj, kan nästa steg i lättnaderna ske någon gång i juni eller juli.

Regeringens bedömning är att utvecklingen är på god väg mot det målet.

Lättnader i idrotten

Som planerat häver regeringen en del pandemirestriktioner från den 1 juni, erfar TT.

Det innebär för idrottens del att barn- och ungdomar tillåts tävla och åka på läger och vuxna tillåts tävla utomhus.

Och idrotter som tävlar i skog, på vatten och på vägar – exempelvis orientering, segling och cykel – kan få ha tävlingar med upp till 150 personer.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS