Första sydasiatiska sektionen i Pridetåget

Efter att hbtq-aktivisten Shakhawat Hossain Rajeebs vänner mördades av religiösa extremister i Bangladesh flydde han till Sverige – men märkte av att det fanns få öppna hbtq-personer i den sydasiatiska gemenskapen. Så han bestämde sig för att göra någonting åt saken.

ANNONS

I färgglada kulörer och till tonerna av nepalesisk och bengalisk pop går för första gången South Asian Pride med i Stockholms prideparad. Den nystartade gruppen vill synliggöra hbtq-personer från länder i Sydasien.

För två år sedan flyttade Shakhawat Hossain Rajeeb till Sverige från Bangladesh. I hemlandet är homosexualitet förbjudet, och hbtq-personer utsätts för våld, trakasserier och riskerar även att mista livet på grund av sin sexualitet. Två av Rajeebs vänner mördades av religiösa extremister för två år sedan.

"Samma problem"

Men trots att det finns en större öppenhet för hbtq-personer i Sverige hade han till en början svårt att hitta personer med ett liknande ursprung som han själv.

ANNONS

- När jag kom hit tänkte jag att jag ville ha en hbtq-gemenskap inom den sydasiatiska gemenskapen, men sedan fick jag reda på att de har samma problem här som i Sydasien. Familjerna stödjer inte hbtq-personers rättigheter, de är homofobiska. Trots Sveriges lagar möter hbtq-personer förtryck och våld i sina familjer, säger Rajeeb.

Uppmuntra andra

Han tog tag i saken och grundade South Asian Pride tillsammans med bland andra Mahi Aker.

- Många av oss som har rötter i Sydasien är omringade av den här hederskontexten, att det är väldigt viktigt att man gifter sig, att man är heterosexuell, att man följer normen, säger Mahi Akter.

Förhoppningen med det sydasiatiska pridetåget är att belysa problemen i både Sverige och Sydasien, och förändra inställningen.

- Jag hoppas att vi kan uppmuntra och inspirera andra sydasiatiska queerpersoner att vara med oss, och det skickar också signaler till föräldrarna att det är okej ett vara gay, säger Rajeebs.

ANNONS
TT
ANNONS