Försvaret: Det är inte en ubåt

Försvarsmakten tillbakavisar nu uppgifterna om att det ens rör sig om en ubåt som sågs utanför Lidingö i somras.

ANNONS
|

Det var i slutet av juni som barn och ungdomar på ett seglarläger vid Bosön nordost om Stockholm såg något konstigt. Kraftiga luftbubblor i vattnet följdes av ett stort svart föremål vid ytan, enligt Dagens Nyheter. Tre av instruktörerna såg senare på nära håll från en brygga vad de uppfattade som en ubåt, väldigt nära land.

Försvarsmakten har tidigare inte velat kommentera händelsen i detalj, men uppger nu att föremålet inte var något "främmande". Det rörde sig inte ens om en ubåt, enligt deras analys.

- Det är ingen ubåt, säger Jesper Tengroth vid Försvarsmakten och framhäver att man inte delar DN:s analys.

ANNONS

TT: Vad är er analys av händelsen?

- Vi går inte så långt att vi säger det. Däremot kan vi säga att vår analys inte visar att det här är en främmande undervattensfarkost. Vi bedömer att vi har en förklaring till vad det här är för någonting.

TT: Och eftersom det då enligt er inte rör sig om en ubåt så är det heller inte någon Nato-ubåt?

- Nej, nej.

Att ungdomsledarna filmade föremålet med sina mobiltelefoner och hörde av sig till Försvarsmakten är Jesper Tengroth tacksam för.

- Tack vare det har vi kunnat titta på materialet och lyssnat på deras berättelser. Sedan har vi vidtagit andra åtgärder också, men det går vi inte in på, men samlat har det lett till att vi har kommit till den här slutsatsen.

ANNONS

"Inte informerats"

Samtidigt har politiker i riksdagens försvarsutskott reagerat på ubåtsuppgifterna – som de säger att de inte fått ta del av. Ledamoten Allan Widman (L) kallar uppgifterna "häpnadsväckande" och tillägger att han kommer att begära fullständig information om händelsen.

- Vi har inte informerats om detta tidigare. Nu har man suttit på detta i ett antal månader, då borde man ha rett ut vad det handlar om, säger han till DN.

Även Mikael Oscarsson (KD) och Beatrice Ask (M) tycker att det är viktigt att försvarsutskottet informeras.

- Vi kommer naturligtvis se till att vi får den här informationen så fort som möjligt. Observationer av det här slaget tycker jag att man ska ta på stort allvar även om jag utgår från att Försvarsmakten gjort en ordentlig bedömning, säger Ask till TT.

ANNONS

Ingen extraordinär händelse

Jesper Tengroth förklarar att Försvarsmakten dels har en rutinartad rapportering till riksdagen och dels ett särskilt sätt att gå till väga vid "extraordinära händelser".

- Och vi bedömer inte det här som en extraordinär händelse, därför har vi inte rapporterat det här. Men eftersom försvarsutskottet nu har begärt information kommer man att få det vid nästa ordinarie tillfälle, säger han.

TT: Kommer ni att berätta vad det är?

- Det tror jag inte vi kommer att göra. Det handlar om vilka metoder vi har och därför vill vi inte berätta vad vår analys har kommit fram till mer än vad vi redan sagt, säger Jesper Tengroth.

TT

Fakta: Ubåtsjakter sedan 1980-talet

När en ubåt upptäcks vid Utö 1980 blir det den egentliga inledningen till den så kallade ubåtskrisen.

Den 28 oktober 1981 går sovjetiska ubåten U 137 på grund utanför Karlskrona, en händelse som gav eko över hela världen.

I oktober 1982 inleds Hårsfjärdsincidenten och ett par veckors intensiv men fruktlös ubåtsjakt.

Maj 1983: Ubåtsjakt i Sundsvall.

Augusti 1983: Misstänkt ubåt i Karlskronaområdet.

Februari 1984: Misstänkt ubåt samt främmande dykare i Karlskronaområdet.

Juni 1988: Misstänkt ubåt angrips med sjunkbomber vid Hävringe.

Hösten 1992: Misstänkt ubåt angrips med torped som är nära att i stället sänka den svenska korvett som avfyrade den.

Hundratals andra observationer görs och många klassas som kränkningar. Iakttagelserna ebbar ut kring mitten av 1990-talet.

13–16 oktober 2014 utsattes Sverige för vad regeringen och Försvarsmakten senare kallade en "säker, konstaterad kränkning" i Stockholms skärgård. Dessutom ska enligt Försvarsmakten tre "troliga kränkningar" ha skett.

En misstänkt ubåt jagades i Stockholms inlopp bara en vecka efter händelserna den 13–16 oktober. En privatperson, som enligt Dagens Nyheter har "lång militär erfarenhet", lyckades fotografera ett misstänkt ubåtstorn i närheten av Stora Höggarn mellan Lidingö och Nacka.

Källa: TT

ANNONS