De fyra borgerliga partierna meddelade på fredagen att de inte skriver under försvarsberedningens slutrapport.
De fyra borgerliga partierna meddelade på fredagen att de inte skriver under försvarsberedningens slutrapport.

Försvarsstriden långt ifrån en lösning

Försvarsberedningen sprack på fredagen och ännu finns ingen ljusning i sikte. Mötet som var tänkt att äga rum på söndagen blir inte av.

ANNONS
|

Trots att de fyra borgerliga partierna meddelat att de inte tänker skriva under slutrapporten uppgav försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) på fredagen att arbetet fortsätter.

Efter uppgifter att om att försvarsberedningen skulle mötas under söndagen meddelar dock von Sydow att det inte blir av.

- Det blir inget möte, säger han till TT.

TT: Kan du säga något om varför mötet inte blir av?

ANNONS

- Nej, du kan ringa de borgerliga och fråga hur de ser på saken, säger Björn von Sydow.

"Möte meningslöst"

Om det över huvud taget blir något möte kan Björn von Sydow i dagsläget inte svara på.

- Vi har inte bestämt hur det blir för måndagen. Men det blir inget i morgon.

Han vill inte säga om beskedet från de borgerliga har diskuterats inom Socialdemokraterna.

- Det går jag inte in på, säger Björn von Sydow.

Enligt Liberalernas representant i försvarsberedningen, Allan Widman, är det meningslöst att ha ett möte eftersom Socialdemokraterna fortsatt håller fast vid sin ståndpunkt. De fyra borgerliga partierna är överens om minst 84 miljarder till försvaret fram till 2025, men Socialdemokraterna vill vänta med att ge besked om den exakta summan.

ANNONS

- Det enda som nu skulle kunna leda till ett möte där de fyra borgerliga partierna deltar är om regeringen i grunden ändrar inställning till den ekonomiska ramen. Men det finns inget som tyder på det, säger han till TT.

Vill inte binda sig

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade på fredagen att det är för tidigt att binda sig för en viss ekonomisk nivå och vill bland annat invänta Försvarsmakten och Försvarets materielverks analys av förslaget.

Försvarsberedningen, där samtliga åtta riksdagspartier har företrädare, skulle enligt tidsplanen lägga fram sin slutrapport på tisdag i nästa vecka. Uppdraget har varit att föreslå riktlinjer, inklusive kostnader och anslag för försvaret för nästa försvarsbeslut, för åren 2021–2025.

TT

Bakgrund: Försvarsberedningen

De borgerliga partierna (C, L, M och KD) meddelade på fredagen att de inte tänker skriva under försvarsberedningens slutrapport. Partierna är oense med Socialdemokraterna och försvarsminister Peter Hultqvist (S) om pengarna.

Socialdemokraterna vill inte ställa sig bakom beredningens belopp på 84 miljarder till försvaret 2025. Beskedet från Peter Hultqvist är att det är för tidigt att binda sig för en viss ekonomisk nivå.

Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Tanken är att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas.

Försvarsberedningen 2019 består av Björn von Sydow (S), ordförande, Kenneth G Forslund (S), Niklas Karlsson (S), Beatrice Ask (M), Karin Enström (M), Hans Wallmark (M), Roger Richtoff (SD), Anders Schröder (MP), Daniel Bäckström (C), Lotta Johnsson Fornarve (V), Allan Widman (L) och Mikael Oscarsson (KD).

Källa: TT, riksdagen, regeringen

ANNONS