Ordförande i Moderaterna i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman. Arkivbild.
Ordförande i Moderaterna i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman. Arkivbild.

Fortsatt splittring i Moderaterna om SD

KD-ledaren Ebba Busch Thors dörröppning mot SD har satt nytt ljus på spänningarna i Moderaterna. I Skåne vill man göra samma sak medan Moderaterna i Stockholm vill fortsätta att hålla dörren stängd.

ANNONS
|

- Hennes besked har ökat förväntningarna på att vi ska komma med något motsvarande, fast i praktiken lever vi redan efter det på ett eller annat sätt, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i Skåne.

Han tycker att Moderaterna ska ge samma besked som Ebba Busch Thor.

- Det har jag ju tyckt länge, men samtidigt har jag respekt för att andra inte tycker likadant som jag.

ANNONS

Tonar ned

En av dem är Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd och gruppledare för kommunfullmäktigegruppen i Stockholm. Hon vill inte att partiet tar samma steg som KD.

- Jag tycker att Ulf Kristersson har landat bra när han säger att vi kan samtala med alla partier men inte aktivt samarbeta eller förhandla. Sen finns det olika åsikter i partiet, men jag ställer mig bakom den linje som han för.

Partiledaren själv vill gärna tona ned betydelsen av Ebba Busch Thors besked:

- Har vi inte sagt ungefär samma sak i grova drag? Jag har sagt ända sedan den här märkliga regeringsbildningen att hela den här idén att vara besatt av ett parti och att vi ägnat fem års tid åt att prata om Sverigedemokraterna, en hel valrörelse, en hel regeringsbildning och till slut en regering som bara svetsas samman av Sverigedemokraterna, tänker jag inte fortsätta med, säger Ulf Kristersson.

ANNONS

Ganska poänglöst

- Jag tänker inte isolera något parti, jag tänker inte låtsas som att det finns sju partier när det finns åtta. Tycker de lika som vi, så kommer vi att rösta lika och pratar gärna om det också. Tycker vi olika så kommer vi rösta olika och sannolikt inte ha så mycket att prata om, säger han.

- Men jag har inget behov av att förhandla en ståndpunkt som bara Moderaterna har med någon annan som inte tycker likadant för att vi ska få en litet större minoritet som inte förändrar något i verkligheten, det är väl ganska poänglöst att göra.

TT: Så hennes besked var poänglöst?

- Det säger jag inte. Jag sa att det inte är någon dramatik, för det är precis så vi förhåller oss redan. Jag tänker inte ägna fyra år till åt att dansa runt Sverigedemokraterna, säger Ulf Kristersson.

ANNONS
TT

ANNONS