Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Mobiloperatören Tele2 har problem med telefonin. Arkivbild.

Fortsatta störningar hos Tele2

Mobiloperatören Tele2 är inne på tredje dagen med telefonproblem. Främst handlar det nu om sporadiska störningar i samtal med Telenor-kunder, men även samtal med andra operatörer berörs.

Sedan i måndags har Tele2-kunder till och från drabbats av störningar – att samtal inte kopplas fram, kopplas ned eller att mottagaren inte hör den som ringer. Bland annat har samtal till SOS Alarm påverkats.

Tele2 flaggar nu för fortsatta sporadiska störningar, utan att ange någon tidsgräns. Störningarna beror på åtgärder efter de senaste dagarnas problem. Sedan driftsstörningarna började arbetar bolaget med att starta om och uppgradera utrustning.

PTS: Allvarligt

"Tele2 ser väldigt allvarligt på detta och arbetar intensivt för att färdigställa arbetet så snart som möjligt", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Även Post- och telestyrelsen (PTS), tillsynsmyndighet över mobiloperatörerna, ser allvarligt på det som har hänt.

- Potentiellt är det allvarligt med alla avbrott och störningar. Ju längre det pågår och ju fler som drabbas, desto större blir konsekvenserna, säger Karin Lodin, sakkunnig på PTS enhet för säkra kommunikationstjänster.

Mobiloperatörerna är skyldiga att skicka rapporter om alla slags störningar till PTS och samtliga granskas av myndigheten.

- Vi vet ännu inte vad som orsakat felet så det är svårt att säga om det är ett anmärkningsvärt fall, men det är inte jättevanligt att det pågår så här länge. Det kan vara vid stora strömavbrott och stormar, säger Karin Lodin.

Vite ovanligt

När PTS gör en tillsyn kontrollerar myndigheten att operatören lever upp till en grundläggande driftssäkerhetsnivå.

- Om vi skulle se en brist kan vi till exempel förelägga operatören att vidta en viss åtgärd – och det kan vi förena med vite, men det är jätteovanligt. För operatörerna vill inte heller ha avbrott i sina nät, säger Karin Lodin.