Lundaforskaren Anne L’Huillier är en av årets Nobelpristagare i fysik.
Lundaforskaren Anne L’Huillier är en av årets Nobelpristagare i fysik. Bild: Ola Torkelsson/TT

Fransksvenska får Nobelpris: "Jättestort"

Fransksvenska Anne L’Huillier är en av årets pristagare för Nobelpriset i fysik.
– Det här är jätte-, jättestort. Det betyder jättemycket, säger L’Huillier till TT.

ANNONS
|

Beskedet nåddes hon av på telefon under en paus vid en föreläsning vid Lunds universitet, där hon är verksam.

– Jag är mycket, mycket glad, säger Anne L’Huillier i en intervju med TT vid universitetet.

Anne L’Huillier, som tilldelas priset tillsammans med Pierre Agostini och Ferenc Krausz för arbetet med "attosekundpulser", kommer från Frankrike men har bott i Sverige i över 30 år.

– Sverige är mitt land, säger hon.

TT: Är det extra roligt att du får Nobelpriset när du bott i Sverige så länge?

– Absolut. Jag vet kanske mer om Nobelpriset än de andra som inte är i Sverige, säger hon.

ANNONS

Korta ljuspulser

Hennes forskning handlar om "jättekorta ljuspulser" och hur man kan använda dem, säger hon.

– Framför allt för grundforskning, studera elektroner och rörelser i atomer, molekyler, materia. Men det börjar bli några lite mer praktiska tillämpningar, mot halvledarindustrin, medicin och kemi, säger hon.

Enligt Nobelstiftelsen prisas Anne L’Huillier för sin upptäckt 1987 att ett stort antal olika övertoner av ljus uppstod då hon sände infrarött laserljus genom en ädelgas.

"Varje överton är en ljusvåg med ett visst antal hela svängningar för varje svängning i laserljuset. De uppstår genom att ljuset från lasern växelverkar med atomer i gasen och ger vissa elektroner extra energi, som sedan avges som ljus. Anne L’Huillier fortsatte utforska fenomenet, och visade vägen för de genombrott som följde", skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Fokuserat arbete

– Det har varit ett ganska fokuserat arbete under 30 år som har lett till att vi tre får priset, i ett fält som jag tycker är jättespännande och där det fortfarande finns mycket att upptäcka och förbättra, säger L’Huillier.

– Så det är ett arbete som har pågått under alla dessa år, av många, inte bara av oss som får priset, utan av ett stort community och även en forskargrupp här, säger hon.

ANNONS

När hon själv började studera fysik i Frankrike var det inte jättemånga kvinnor inom fältet, även om de kanske var något fler än i Sverige, säger hon. Att hon nu tilldelas Nobelpriset hoppas hon kan få fler kvinnor att ge sig in i samma forskningsfält.

– Det hoppas jag, att det kan få fler unga tjejer att vilja studera fysik och teknik, säger hon.

Den fransksvenska fysikern Anne L’Huillier (till vänster) är en av årets Nobelpristagare i fysik, verksam på Lunds universitet.
Den fransksvenska fysikern Anne L’Huillier (till vänster) är en av årets Nobelpristagare i fysik, verksam på Lunds universitet. Bild: Ola Torkelsson/TT
Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier presenters under tillkännagivandet av årets Nobelpris i fysik på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.
Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier presenters under tillkännagivandet av årets Nobelpris i fysik på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. Bild: Anders Wiklund/TT
ANNONS