Fridolin. "Det sliter att sitta i regering"

Kompromisser i regeringen, låga förtroendesiffror och ett uselt valresultat. Priset för att sitta i regeringen är högt, konstaterar MP:s språkrör Gustav Fridolin som lämnar sin post nästa år. Ändå är han nöjd med sin tid i MP:s ledning.

ANNONS

Han försäkrar att han är stolt över det han gjort som språkrör, och att han inte är less på politiken eller ångrar något.

- Jag är inte där än. I dag är inte den dagen då jag ska springa runt och ångra saker, säger han till TT, då han just meddelat att han inte ställer upp till omval vid kongressen i vår.

Partiets språkrör brukar hamna lågt i undersökningar om svenskarnas förtroende för partiledare. Men Gustav Fridolin tycker inte att mätningarna är det som betyder något i längden.

ANNONS

Roligare med högt förtroende

- Jag har haft både höga och låga förtroendesiffror. De höga är roligare. Det sliter att sitta i regering, och jag har suttit länge.

Han förklarar att MP har rotationsregler på språkrörsposten, och att han tycker att det är dags att sluta nu. Det ger ett nytt språkrör mer tid att sätta sin prägel på partiet inför nästa val. Han är stolt över sin tid på posten.

- Jag är väldigt stolt över att ha varit med och kämpat för att lärare ska ha mer tid för sina elever, vi ser att resultaten i svensk skola stiger, i veckan kom en mätning som visar att svenskarna placerar läraryrket där det hör hemma – på listan över drömyrken.

Regeringsåren har kostat

Men MP har fått betala för regeringsåren. Kompromisser har inte gillats av väljarna, av valresultatet att döma.

TT: Har MP sålt ut sig under regeringstiden?

ANNONS

- Nej, hela poängen med att vara ett politiskt parti är att göra skillnad. Men vi ser att priset för att sitta i regering har höjts, vi ser det även i Europa. I längden är det ganska farligt, för ingen vågar.

Så ser det ut i regeringsförhandlingarna nu, konstaterar han. Ingen vågar sätta sig i regeringsställning, och det är problematiskt tycker han.

Gustav Fridolin kommer att fortsätta som heltidspolitiker ett tag till.

- Jag sitter ju i riksdagen, men när jag slutar med heltidspolitiken ser jag fram emot att få undervisa igen. Jag kommer att lämna när det är lämpligt och i dialog med Isabella Lövin och den som tar över efter mig.

TT: Lämnar du heltidspolitiken under denna mandatperiod?

- Ja, det gör jag.

ANNONS

"Politiskt underbarn"

Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, är inte förvånad över att Fridolin inte ställer upp för omval för ytterligare ett år.

- Hans senaste år har inte varit så framgångsrika, och inte motsvarat de förhoppningar man hade på Gustav Fridolin. Han har setts som ett politiskt underbarn i många avseenden, men hans gloria har hamnat på sniskan under de senaste åren, säger han.

Bolin pekar särskilt på Miljöpartiets problem under den gångna mandatperiodens första halva, i samband med flyktingkrisen och den förre bostadsministern Mehmet Kaplans avgång.

- Fridolin har inte blivit den tillgång som man tidigare hoppades på, säger statsvetaren och påpekar att Fridolin hade varit tvungen att kliva av ändå 2020.

- Dagarna är räknade. Nu kliver han av i god tid innan nästa ordinarie val.

ANNONS

Bolund möjlig efterträdare

Vem som tar över som språkrör återstår att se.

- Per Bolund (finansmarknads- och konsumentminister) är en person som nämnts ganska ofta, säger Niklas Bolin.

Bolund säger till Dagens Nyheter att han är smickrad att pekas ut som potentiell efterträdare.

- Det är såklart otroligt hedrande att ens komma på tanken för det. Jag kan inte ge svar på den frågan nu i dag.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar Gustav Fridolins besked i en skriftlig kommentar:

"Jag uppskattar Gustav Fridolin som kollega och samarbetspartner. Jag ser fram emot att fortsätta samarbetet med honom fram till maj och att tillsammans med Miljöpartiet fortsätta ta ansvar för Sverige", skriver S-ledaren.

TT

Fakta: Gustav Fridolin

Född 1983 i skånska Vittsjö

Språkrör för Grön ungdom 1999–2003

Riksdagsledamot för Miljöpartiet 2002–2006, 2010–

Reporter på TV4 2006–2009

Språkrör för Miljöpartiet från 2011

Utbildningsminister 2014–

Utbildad folkhögskolelärare vid Linköpings universitet

Lämnar posten som språkrör vid kongressen till våren.

Enligt partiets regler får ett språkrör sitta på partiuppdrag i högst nio år i följd. Gustav Fridolin tillträdde som språkrör 2011 och skulle kunna sitta till 2020, men väljer alltså att lämna dessförinnan. Han gav beskedet till partistyrelsen i vintras.

Källa: Miljöpartiets hemsida

ANNONS