Kvinnan misstänks ha köpt varor och tjänster för 180 000 kronor. Arkivbild.
Kvinnan misstänks ha köpt varor och tjänster för 180 000 kronor. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Friskolerektor köpte modekläder för skolpengar

En rektor på en friskola i Skåne åtalas för att under flera år ha köpt saker till sig själv för skolans pengar – bland annat modekläder, ett badkar, en resa till Florida och golfklubbor.

ANNONS

Rektorn misstänks också ha förfalskat signaturer och faktaunderlag, rapporterar lokala medier.

Händelsen upptäcktes när en revisionsbyrå gick igenom friskolans räkenskaper i en årlig granskning. Först gjordes stickprovskontroller och revisionsbyrån uppmärksammade då styrelsen på vad de hade hittat.

När granskningen utvidgades och byrån gick tillbaka till 2015 visade det sig att kvinnan hade omkring tusen misstänkta poster, rapporterar Skånska Dagbladet.

Ett av kvittona kom från en lyxklädbutik där det stod antecknat att inköpet gällde två små fåtöljer och ett bord. I själva verket hade rektorn köpt modekläder.

En annat inköp gällde golfutrustning och golfkläder, samt en resa till Miami i Florida där rektorn ska ha bott på en golfresort. Andra saker kvinnan enligt åtalet använde skolans pengar till var torktumlare, tvättmaskin, badkar och kakel – som levererats till hennes bostad.

ANNONS

Innan granskningen var klar polisanmäldes rektorn. Hon lämnade skolan men fick behålla lönen, enligt Skånska Dagbladet.

Även efter att rektorn fått gå fortsatte leveranser av varor till skolan, bland annat en tv och diverse spel. Hon misstänks ha köpt in saker för drygt 180 000 kronor under 2015–2018, skriver SVT Skåne, och åtalas nu för grov trolöshet mot huvudman.

Kvinnan förnekar brott och hävdar att alla inköp har använts till skolverksamheten.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel kön på rektorn.

Niklas Svahn/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS