Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bön i Stiftelsen Växjö muslimers moské. Arkivbild.

Fritt fram för böneutrop i Växjö

Grannar som gått till domstol för att få stopp på böneutropen i Växjö får avslag. Religionsfrihet innebär en viss frihet att sprida religiös förkunnelse, konstaterar förvaltningsrätten.

Domstolen avslår överklagandena från människor som bor i närheten av den högtalare som en gång i veckan sänder ut förinspelade böneutrop under tre minuter.

Den som bor inom en tätort måste räkna med vissa störningar i form av ljud och buller, skriver domstolen i ett pressmeddelande. Polismyndigheten, som utformade tillståndet till böneutrop för Stiftelsen Växjö muslimers moské, har angett vilka ljudnivåer som är godtagbara, både utomhus och inomhus. De nivåerna följer Folkhälsomyndighetens riktvärden, konstaterar förvaltningsrätten.

Böneutropen strider inte heller mot regeringsformens bestämmelse om religionsfrihet, har domstolen kommit fram till. Religionsfriheten innebär "en viss frihet att sprida och ta del av religiös förkunnelse", skriver förvaltningsrätten, som även prövat beslutet i förhållande till Europakonventionen.

Grannarna har också invänt att utropen skapar oro och oordning i samhället, men inte heller på den punkten håller domstolen med – ordningslagens krav på hänsyn till trafik och allmän ordning och säkerhet är uppfyllda.