Allt fler grisar och vildsvin drabbas av afrikansk svinpest. Arkivbild.
Allt fler grisar och vildsvin drabbas av afrikansk svinpest. Arkivbild.

Fruktad svinpest sprider sig i Europa

Det utbrott av afrikansk svinpest som började 2014 är fortfarande inte under kontroll, skriver ATL. Förra året konstaterades smittan i tre nya länder – Belgien, Bulgarien och Ungern.

ANNONS
|

Utbrottet i Belgien anses särskilt anmärkningsvärt eftersom det inträffade nästan 100 mil från ett smittat område. En gång tidigare har smittan gjort ett sådant hopp, 2017 i Tjeckien, där den dök upp 40 mil från det närmaste område med smitta. Båda länderna har lyckats hålla smittan från tamgrisarna, men i Belgien upptäcker man fortfarande smittade vildsvin.

I Rumänien har myndigheterna fortfarande ingen kontroll på spridningen. Där har smittan hittats i en av EU:s största besättningar om 140000 suggor.

- Man har även hittat smittan på ett slakteri, vilket innebär att den kan finnas i fryst kött där viruset överlever i åratal, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, till ATL.

ANNONS

Kina fick sina första fall av afrikansk svinpest 2018 och på bara några månader har smittan spridit sig över hela landet, både bland grisar och bland vildsvin.

- Kina är ett jätteproblem. Spridningen har gått extremt snabbt och man har dessutom hittat smittan vid gränskontroller i Japan, Sydkorea och Taiwan, säger Karl Ståhl.

TT

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam- och dödlig virussjukdom som drabbar grisar och vildsvin.

Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge, även om köttet varit fryst. Det smittar inte till människa, men om matrester som innehåller virus ges till grisar eller hamnar i naturen kan sjukdomen spridas till nya områden.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Tjeckien, Ungern, Ryssland och Belgien.

Viruset som ger afrikansk svinpest kan finnas i charkvaror. Det är därför viktigt att inte lämna matrester i markerna efter en picknick eller på en rastplats. Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest förekommer.

Viruset finns också i smittade grisars blod och andra kroppsvätskor. Rengör kläder och utrustning som varit i kontakt med grisar eller vildsvin utomlands.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS