Frustration när maskmedicin dröjer

Sedan två månader tillbaka har det enda receptfria läkemedel som finns mot springmask varit slutsålt på apoteken. Frustrationen växer hos föräldrar med barn med kliande rumpor.

ANNONS
|

Utbrott av springmask hör terminsstarten till och sedan ett par år tillbaka har antalet barn i alla åldrar som drabbas av tarmparasiten ökat. Samtidigt har det enda receptfria läkemedlet som finns på marknaden, Vanquin, tagit slut på apoteken över hela landet. Den 17 oktober skulle medlet finnas tillgängligt igen, men enligt nya besked från Läkemedelsverket har datumet flyttats fram till den 9 november.

Apotekets talesperson Magnus Frisk bekräftar att frustationen varit stor både hos kunder och apoteksanställda.

- Det är ovanligt att det bara finns ett enda läkemedel som inte är receptbelagt tillgängligt på marknaden. I det här fallet är det verksamma ämnet pyrvin som tagit slut hos tillverkaren.

ANNONS

Upprepa behandlingen

Bristen på Vanquin har lett till att många blivit hänvisade till vårdcentralen för att få recept utskrivet på Vermox, det andra tillgängliga medlet mot mask som finns på marknaden. Med följd att även det tagit slut hos apoteken.

Ingen vet egentligen vad ökningen av springmask, som skett gradvis över flera år, beror på, enligt parasitologen Staffan Svärd vid Uppsala universitet. Tillförlitlig statistik saknas eftersom Folkhälsomyndigheten inte hämtar in rapporter om den här sortens lättare åkommor. Ökningen har i stället konstaterats bland annat genom antalet sökningar på nätet och försäljningssiffror för de läkemedel som finns tillgängliga.

Dödar inte äggen

Springmask är i sig en helt ofarlig parasit, men klådan kan vara plågsam både för barn och vuxna som drabbas. Det tydligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och under natten då masken är som mest aktiv.

Den sprids genom att personer får i sig äggen via munnen eller näsan. De kan hålla sig vid liv under 2–3 veckor i kläder, sängkläder, mattor, damm och i husdjurens päls. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i tarmen. Maskarna tar sig ned till ändtarmsöppningen där de kryper ut för att lägga sina ägg.

- Medicinen dödar masken och larven, men inte äggen. Därför är det viktigt att man upprepar behandlingen efter ett par veckor och hela familjen bör behandlas samtidigt, säger Magnus Frisk.

ANNONS

Av allt att döma kommer det alltså att dröja någon månad till innan det blir möjligt.

TT

Fakta: Så får du bukt med masken

Tvätta händerna efter toalettbesök och före maten.

Klipp naglarna kort och håll fingrarna borta från näsa och mun.

Tvätta stjärten med flytande tvål dagligen och använd personliga handdukar.

Byt underkläder och pyjamas varje dag och tvätta sängkläder så fort som möjligt.

ANNONS