Gården i västra Värmland där den döda kvinnan hittades tidigare i år. Arkivbild.
Gården i västra Värmland där den döda kvinnan hittades tidigare i år. Arkivbild. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Frysfallet: Levde på döda sambons pension

Kvinnan låg död i frysboxen i över fem år. Samtidigt misstänks hennes sambo ha levt på pensionen som fortsatte komma till hennes konton – totalt cirka 1,3 miljoner kronor. Han har nu häktats även för grovt bedrägeri.

ANNONS

Den norska kvinnan hittades på en ort i västra Värmland i mars, men det stod tidigt klart att hon troligen varit död i flera år.

En man i 55-årsåldern, också han norsk medborgare, greps och har sedan dess suttit häktad misstänkt för brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott.

Mannen har nu omhäktats, misstänkt även för grovt bedrägeri.

"Betydande värde"

– Det är så att den misstänkte har haft tillgång till kvinnans konton. Norska myndigheter har fortsatt betala ut pension till henne, då har han konsumerat de pengarna, säger åklagaren Linda Karlsson.

– Det handlar om ungefär 1,3 miljoner kronor.

Resultaten från obduktionen är inte klara än. Enligt åklagaren misstänks kvinnan dock nu ha dött redan den 12 januari 2018. Det är ungefär ett halvår tidigare än vad mannen själv hittills uppgett.

ANNONS

– Utredningen har visat att det med största sannolikhet är det datumet som hon avled, säger Linda Karlsson.

– Exakt hur vi kommit fram till det vill jag inte gå in på i nuläget, men vi är övertygade om att hon avled den dagen.

Mannen nekar

Den misstänkte mannen, som fortfarande också är misstänkt för mord, ifrågasätter enligt sin försvarare Stefan Liliebäck inte det nya datumet.

Mannen har sedan tidigare erkänt att han lagt kvinnan i frysboxen, men nekar till att han dödat henne och nekar även till misstankarna om bedrägeri.

– Att det har kommit pengar till den här kvinnans konton ifrågasätts inte. Men han menar att det inte är han som har vilselett försäkringskassan i Norge till att göra utbetalningarna, säger Stefan Liliebäck.

När det gäller mordmisstankarna mot mannen är de fortfarande av den lägre misstankegraden.

– Ja, det har inte ändrats, utan han är fortfarande skäligen misstänkt, säger Linda Karlsson.

Mannen genomgår just nu en rättspsykiatrisk undersökning, som ska vara klar inom de närmaste veckorna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS