Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tiotusentals personer skriver högskoleprovet, som genomförs två gånger om året. Arkivbild.

Fuskdom kan få tuffa följder för många fler

Myndigheten ska nu ta ställning till om totalt cirka 200 personer som fanns i ligans kundregister ska få sitt provresultat återkallat.

UHR, som står för Universitets- och högskolrådet, är ansvarig myndighet för högskoleprovet. Torsdagens dom, där såväl säljare som köpare av fusk fälls, innebär att myndigheten kan gå vidare och analysera samtliga personer som köpt ligans fuskpaket.

- Vi har inväntat tingsrättens besked om dubbelbestraffning, vilket lagmannen avfärdar. Därmed kan vi gå vidare, säger Karin Röding och syftar på att myndigheten kan vidta sina åtgärder utan risk för förbjuden dubbelbestraffning.

"Extremt viktigt"

Det innebär att omkring 200 personer som hittats i ligans kundregister riskerar att få sina provresultat återkallade och hindrade från att skriva provet på nytt under två år. Om provresultatet gav dem en plats på en utbildning riskerar de dessutom att bli av med studieplatsen. Redan i december kunde UHR, med hjälp av Ekobrottsmyndighetens uppgifter, dra tillbaka resultaten för tolv personer som fuskade 2016 och blev antagna 2017. Långt fler kan alltså få samma besked från UHR under våren.

- Detta är extremt viktigt av två skäl. För det första handlar det om legitimiteten för vårt tillträdessystem till högre utbildning. För det andra är det oacceptabelt att människor som fuskar kan ta sig förbi dem som kämpat med sina betyg och högskoleprov, säger Röding.

Sedan 2015

Första gången omfattande fusk med otillåtna hjälpmedel uppdagades var hösten 2015. Då fick 51 personer provsvaren underkända och sex av dem – fem läkarstudenter och student vid teknisk högskola – fick lämna de utbildningar de hunnit påbörja. Hösten 2016 avslöjades återigen fusk i större skala, och i februari i fjol dömdes för första gången en person för provfusk. Nu har ytterligare ett 30-tal personer dömts.

I maj ska den utredning som regeringen beställt lämna besked om det är möjligt att införa kroppsvisitering av personer som ska sätta sig i en provsal. Den utreder också sekretess för dem som lämnar tips om fusk. Betänkandet ska överlämnas i maj.