En 32-årig man sköts ihjäl i sin bil i Guldheden i Göteborg i maj 2018. Nu döms två unga personer för mordet, medan två andra döms för ett liknande mord på Lidingö två veckor senare. Enligt åklagarna var bägge dåden beställningsmord. Men ingen döms för att ha beställt dem.
En 32-årig man sköts ihjäl i sin bil i Guldheden i Göteborg i maj 2018. Nu döms två unga personer för mordet, medan två andra döms för ett liknande mord på Lidingö två veckor senare. Enligt åklagarna var bägge dåden beställningsmord. Men ingen döms för att ha beställt dem.

Fyra döms för mord – misstänks varit torpeder

Fyra unga personer döms för mord efter en rättegång om två mord 2018. Två personer döms för ett mord på Lidingö, medan två andra döms för ett mord i Göteborg. Åklagarna beskriver båda som beställningsmord. Men ingen döms för att ha beställt dåden.

ANNONS
|

En 23-årig man får livstids fängelse för dödsskjutningen av en 57-årig man på Lidingö i början av juni förra året. En 18-årig man får sluten ungdomsvård i fyra år för samma brott. Totalt döms sju personer i ärendet, tre av dem för medhjälp till mordet.

Samtidigt döms en 20-årig man och en 17-årig flicka för att tillsammans ha skjutit ihjäl en 32-årig man i hans bil i stadsdelen Guldheden, nära Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, två veckor före mordet på Lidingö. 20-åringen, som även döms för medhjälp till mordet på Lidingö, får 14 års fängelse i domen från Göteborgs tingsrätt. Den 17-åriga flickan får sluten ungdomsvård i nästan tre år.

ANNONS

Friad från anstiftan

Enligt åklagarna var båda dåden beställningsmord mot betalning, vilket innebär att de som utförde dåden varit så kallade torpeder.

En man som åtalats för anstiftan av mordet i Göteborg frias dock för detta. Åklagarna hävdar att mordet kan kopplas till en konflikt mellan kriminella grupper, men mannen som åtalats för anstiftan nekar till att ha känt något fiendskap mot 32-åringen.

Två 18-åriga flickor döms också i samband med mordet i Guldheden. En av dem har berättat att de tog emot cirka 100000 kronor, som skulle lämnas vidare till de två nu morddömda ungdomarna.

"Lovade pengar"

Ingen har åtalats för anstiftan till mordet på Lidingö.

- Vi har fört en bevisning kring att de åtalade personerna blivit lovade pengar för att göra detta. Det är motivbilden. Men vem som anlitat dem, utlovat pengar eller beställt mordet, det har vår utredning inte kunnat ge svar på, säger kammaråklagare Sara Norling.

Under rättegången framkom uppgifter om att mordet på Lidingö kan ha haft samband med en ekonomisk tvist. Tingsrätten anser att det talar för att de åtalade inte haft något personligt motiv för dådet.

ANNONS

Sköts i trappuppgång

Den 57-årige mannen sköts med automatvapen mitt på dagen i ett bostadsområde.

- Man sköt från bara några meter rakt in i portuppgången på ett flerfamiljshus. Många var hemma och reagerade när skotten föll, tittade ut och gjorde olika iakttagelser, säger Sara Norling.

Efter skottlossningen blev 57-åringen slagen i huvudet med skjutvapnet. Fem personer åtalades för mord, men bara två döms för det brottet. Åklagarna anser dock att domen i stora drag bekräftar åtalets beskrivning av vad som hänt – vem som skjutit, vem som kört flyktbilen och så vidare.

- Sedan har rätten gjort en annan bedömning än vi av hur det ska rubriceras, påpekar Sara Norling.

TT

Fakta: Domen

En 20-årig man och en 17-årig flicka döms för att ha skjutit ihjäl en 32-årig man i hans bil i stadsdelen Guldheden, nära Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, i maj 2018.

20-åringen får 14 års fängelse för mordet och flera andra brott. 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i nästan tre år. Båda nekar till mordet.

Två 18-åriga flickor döms till villkorlig dom, respektive skyddstillsyn, för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling i samband med mordet.

En man som åtalats för anstiftan till mordet frias för detta, men döms till 200 dagsböter för mindre brott.

Två män döms för att ha mördat en 57-årig man på Lidingö två veckor senare. En 23-årig man får livstids fängelse, medan en 18-åring får sluten ungdomsvård i fyra år.

Tre unga män får fängelsestraff på omkring fem år eller mer för medhjälp till mordet på Lidingö. En av dem är 20-åringen som också döms för mordet i Göteborg.

Två 19-åriga kvinnor döms till drygt ett års fängelse för grovt vapenbrott i samband med mordet på Lidingö.

I en tredje del av samma omfattande dom frias fem personer som åtalats för att ha förberett ett mord i Göteborg, en tid efter de två utförda morden. En av de fem är den morddömde 20-åringen.

Den livstidsdömde 23-åringen är från Örebro. Övriga dömda är från Stockholmsområdet eller Göteborg.

Källa: Göteborgs tingsrätt

ANNONS