En helikopter vattenbombar en skogsbrand i skånska Hästveda.
En helikopter vattenbombar en skogsbrand i skånska Hästveda.

Fyra helikoptrar från MSB i högsta beredskap

Flera skogsbränder rasar redan i Sverige. Nu beslutar MSB att sätta fyra helikoptrar i högsta beredskap.

ANNONS
|

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutade på tisdagen att sätta fyra helikoptrar i högsta beredskapsläge på två platser i södra Sverige – Göteborg och Växjö.

De ska vara i luften inom 90 minuter om de behöver assistera vid en skogsbrand. Marcus Årskog, pressekreterare på MSB, säger att det är ovanligt höga brandriskvärden för säsongen just nu.

- Vi har under senaste tiden sedan förra sommaren jobbat mycket med att stärka skogsbrandsresurserna inför skogsbrandssäsongen, säger han.

ANNONS

Helikoptrarna ingår i ett avtal som MSB slöt med privata aktörer i början av april, vilket gör att man har tillgång till 31 helikoptrar över hela Sverige mellan 1 maj och 15 september.

I grundberedskap ska helikoptrarna kunna ställas till MSB:s förfogande inom högst tolv timmar. Om brandrisken ökar kan helikoptrarna ställas i beredskap med 180 minuters inställelsetid. Vid högsta beredskapsläge kommer helikoptrarna att kunna vara i luften inom 90 minuter. De kan täcka hela Sveriges yta inom en timme när de är placerade på sina ordinarie baser.

- Anledningen att vi placerar ut de här helikopterresurserna är för att kunna släcka bränderna snabbt innan de blossar upp och blir större, säger Marcus Årskog.

MSB har också utökat antalet skogsbrandsdepåer i Sverige från 15 till 24 stycken. Depåerna innehåller bland annat tre mil brandslang, motorsprutor, vattenpumpar och fyrhjulingar och kan användas av lokal räddningstjänst.

TT

ANNONS