Galaxen ESO 137-001 rusar in i en vidsträckt galaxhop. Arkivbild.
Galaxen ESO 137-001 rusar in i en vidsträckt galaxhop. Arkivbild. Bild: ESO/M. Fumagalli

Galaxhopar analyserade i Stockholm

ANNONS

Med hjälp av James Webb-teleskopets första bilder på galaxhopar har en grupp forskare från Stockholms universitet kunnat studera den första fasen i stjärnbildning i avlägsna galaxer.

"De galaxhopar som vi undersökt är så massiva att de böjer ljuset som passerar deras centrum, precis som Einstein förutsade 1917. Och det skapar i sin tur ett slags förstoringsglaseffekt: galaxerna i bakgrunden blir förstorade på bild", säger Adélaïde Claeyssens vid Institutionen för astronomi på Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Tack vare förstoringsglaseffekten och superteleskopets upplösning har det gått att lära sig mer om sambandet mellan hur mycket kompakta strukturer av stjärnhopar (som kallas klumpar) bildas och utvecklas inuti galaxer.

ANNONS

"Det förändrar hela forskningsområdet och hjälper oss att förstå hur galaxer bildas och utvecklas", säger Angela Adamo vid samma institution.

Stockholmsforskarnas rön är publicerade i tidskriften Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS