Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Ågren fick sparken med den offentliga förklaringen att infrastrukturministern och generaldirektören "haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas". Arkivbild.

Gd: Jag såg ingen annan utväg

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren säger att hon inte "såg någon annan utväg" när hon lade ut uppgifter som skulle kunna hota rikets säkerhet.

- I den stunden så var jag orolig för att vi inte skulle kunna leverera det samhällsuppdrag vi hade, och jag såg ingen annan utväg än att fatta det här beslutet, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Det var vid en IT-upphandling som länder i Östeuropa fick ansvar för Transportstyrelsens databas med bland annat information om alla fordon i Sverige, även polisens och militärens.

- Jag tycker att det är allvarligt, över huvud taget, att man inte tar säkerhetsskyddet på allvar bland så många myndigheter, inklusive Transportstyrelsen i det här fallet, säger åklagaren Ewamari Häggkvist till Ekot.

Marie Ågren säger att ansvaret ligger på henne att kontrollera säkerhetsprövningen innan ett godkännande. Påföljden blev ett strafföreläggande, vilket innebär att hon erkände gärningen, på 70 000 kronor i dagsböter.

- Som generaldirektör är jag fullt ansvarig för den verksamhet vi bedriver och de beslut jag tar, så därav tog jag också konsekvenserna av mitt handlande och lämnade mitt uppdrag och har nu också betalt böterna, säger Maria Ågren till SVT Nyheter.