Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Ågren sparkades då hon lämnade ut uppgifter som skulle kunna hota rikets säkerhet. Arkivbild.

Gd lämnade ut "nycklarna till kungariket"

Transportstyrelsen sparkade generaldirektör lämnade ut uppgifter som gjorde att länder i Östeuropa kunde spåra personer med skyddad identitet och bepansrade fordon.

I uppgifterna som Maria Ågren lämnade ut ingick även efterlysta fordon och var och när värdetransportbilar kör. Det skriver Dagens Nyheter som gått igenom den förundersökning som bedrivits av Säkerhetspolisen.

En av Transportstyrelsens IT-ansvariga säger i ett förhör att de gav bort "nycklarna till kungariket".

I materialet fanns också uppgifter om hur mycket tung trafik som vägar, broar och flygplatser tål.

Det var vid en IT-upphandling 2015 som länder i Östeuropa fick ansvar för Transportstyrelsens databas med bland annat information om alla fordon i Sverige, även polisens och militärens.

När driften sköttes i Sverige var personalen säkerhetsgranskad, men så var inte fallet när upphandlingen gick till IBM. Valet stod mellan att IT-systemet riskerade att sluta fungera eller att ge tillgång till utländska tekniker.

"Styrelsen ställdes inför två dåliga alternativ och då valde man att acceptera Marias bedömning", säger Rolf Annerberg, Transportstyrelsens styrelseordförande, i ett förhör med Säpo som SVT Nyheter tagit del av.

Trots att han kände till att teknikerna hade tillgång till hemlig information redan för två år sedan vidtog han inga åtgärder.

Om rikets säkerhet har skadats har hemliggjorts i förundersökningen.

Maria Ågren avskedades den 19 januari 2017 som generaldirektör och har fått ett strafföreläggande på totalt 70 000 kronor genom att röja sekretessbelagda uppgifter.