Läsk ska inte serveras på Gislaveds äldreboenden. Arkivbild.
Läsk ska inte serveras på Gislaveds äldreboenden. Arkivbild. Bild: Johansen, Erik/NTB-TT

Gislaved vänder igen – ingen läsk till de gamla

Först drog Gislaveds kommun in läskedrycken på sina äldreboenden. Efter en kritikstorm backade man. Men nu har kommunen ändrat sig igen – och slutar servera läsk till åldringarnas måltider.

ANNONS

Beslutet om läskförbudet för äldreboenden skapade debatt där många tycktes vara överens: en vuxen person, oavsett ålder, bör själv få välja om hen vill dricka en fruktsoda eller sockerdricka till maten.

Trycket från allmänheten verkade ge effekt. I ett mejl till TT skrev kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C) den 25 april att hon tror att det finns en bred politisk majoritet för att backa och göra rätt.

Extrainsatt möte

"Självklart ska våra äldre kunna välja att dricka läsk om de vill det. De är vuxna människor som själva får avgöra vad de dricker till maten", hette det i mejlet.

Nu har frågan gått ännu ett varv i kommunhusets korridorer. Under ett extrainsatt möte slog socialnämnden fast att läsken trots allt inte ska börja serveras på äldreboenden igen, vilket SVT Jönköping var först med att rapportera om. Det kritiserade beslutet från den 26 februari ändras därmed inte.

ANNONS

Bättre hälsa

Anledningen är enligt centerpartisten Inga-Maj Eleholt, socialnämndens ordförande, att man tittat på hur det ser ut i andra kommuner, att efterfrågan på läsk inte är stor och att kommunen vill bidra till en bättre hälsa bland äldre.

Det ska däremot vara tillåtet för de boende att själva införskaffa läsk och dricka den när suget sätter in.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS