Golfbanorna torkar ut i värmen

Den stekande sommarvärmen gör att flera golfbanor runtom i landet riskerar att drabbas av torka. Även om golfklubbarna i regel inte berörs av bevattningsförbuden så gäller det att vattna sparsamt i väntan på att regnet ska uppenbara sig.

ANNONS
|

Trots lyxen att dag efter dag få svinga klubban i strålande solsken så är de senaste månadernas värmebölja inte enbart goda nyheter för landets golfentusiaster. Avsaknaden av regn gör att flera golfklubbar kämpar febrilt för att hålla banorna gröna.

- Det är många klubbar som anmält till mig att de har ont om vatten, och hos några är det i princip slut. På mellersta Öland har de fått sex millimeter nederbörd sedan slutet av april, och en blåsig sommardag på Öland avdunstar det omkring 5–6 millimeter från marken. Så du hör ju att det här inte fungerar, säger Mikael Frisk, expert på bevattning vid Svenska Golfförbundet.

ANNONS

- Först får man sluta vattna på fairway, sedan från man släppa tee, och till sist gäller det bara att hålla greenarna i skick.

Påverkas inte av förbud

Under de senaste dagarna har flertalet svenska kommuner utfärdat bevattningsförbud. Mikael Frisk säger att golfklubbarna i regel inte påverkas av detta, eftersom de oftast har en egen vattendom som tillåter dem att ta upp vissa mängder vatten om året.

- Klubbarna använder sig dessutom inte av kommunalt dricksvatten, utan vattnet hämtas från en å, bäck, sjö eller någon annan plats där de har tillstånd att ta upp det.

Det är svårt att beräkna hur mycket vatten som årligen går åt till att upprätthålla en golfbana, eftersom det varierar beroende på klubbens ambitionsnivå, hurudan natur som omger banan samt vilket slags gräs som används. Mikael Frisk, som uppskattar att omkring motsvarande 4–5 millimeter varje natt förbrukas på en green, är bekymrad över att de flesta golfbanor i dag inte har någon som har ett egentligt bevattningsansvar.

ANNONS

- Anläggningarna som har koll på läget har någon som varje dag är nere i pumphuset och ser till att allt är under kontroll. Men det har inte alla klubbar, ofta på grund av bristande resurser eller otydligt ledarskap.

Rikta vattenspridarna ordentligt

Den intensiva vattenförbrukningen innebär att golfbanorna även sätter sina avtryck på klimatet. Mikael Frisk säger att det är viktigt att klubbarna håller koll på hur mycket vatten man förbrukar, och att det är bättre att vattna lite för lite än att vattna för mycket.

- Man bör även se till att spridarna är riktade så att vattnet bara landar på ytorna där det verkligen behövs, så de inte slänger vatten ut i skogen eller på grusgångar och asfaltsvägar. På det sättet kan vi spara mycket vatten.

Framöver hoppas han på en regnmängd på omkring 15–20 millimeter om nätterna.

ANNONS

- Sedan får det mer än gärna fortsätta att vara solsken om dagarna.

TT

Så bör golfbanan vattnas

Använd en fuktighetsmätare och kontrollera denna innan och efter bevattningen.

Räkna i millimeter vatten istället för att endast vattna ett visst antal minuter.

Vattna om natten, då är avdunstningen omkring 35–40 procent mindre än om dagen.

Rikta spridarna så att vattnet enbart landar på ytor där det verkligen behövs.

Om klubben vill ta upp mer än 100000 kubikmeter vatten per år så måste man ansöka om en vattendom från Mark- och Miljödomstolen.

Kommunicera tydligt ut till medlemmar och gäster hur läget är på banan.

Källa: Mikael Frisk, expert på bevattning vid Svenska Golfförbundet.

ANNONS