Gotlands elproblem hotar jätteklimatsatsning

Cementtillverkaren Cementa öppnar för att minska koldioxidutsläppen till noll. Men då krävs enligt bolaget utbyggd och säkrare elförsörjning till Gotland.

ANNONS
|

Nyligen presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin rapport där beskedet är att det krävs radikala minskningar av de globala koldioxidutsläppen. Detta om målet ska uppnås att stoppa ökningen av den globala uppvärmningen vid 1,5 grader.

I Sverige är Cementas fabrik i Slite på Gotland den näst största enskilda koldioxidutsläpparna efter ståltillverkaren SSAB. Genom att elektrifiera sin verksamhet skulle fabrikens utsläpp reduceras från cirka 1,6 miljoner ton till i princip inga alls. Detta är tänkt att kunna ske till 2030.

Två skäl

Bolaget ser dock i nuläget två stora hinder, dels den instabila elförsörjningen till Gotland, dels att det kräver volymmässigt betydligt större elproduktion.

ANNONS

- Om inte elförsörjningen är säker så blir det svårt. Vi skulle behöva åtta-nio gånger mer el jämfört med i dag, säger Fred Grönwall som är platschef för bolaget på Gotland.

Cementa ägs av den tyska jättekoncernen Heidelberg Cement, som har flera anläggningar i Europa. Man har långt gånga planer på att elektrifiera anläggningen och en förstudie har gjorts som ska utvärderas under oktober. Samtidigt skulle en sådan satsning kosta flera miljarder kronor och kanske kommer koncernen att tveka inför en jättestor pilotinvestering om strömmen inte fungerar, tror Fred Grönwall.

- Det gör mig orolig. Kanske vill man satsa någon annanstans i stället för i Slite, säger han.

Tidigare har det funnits planer på att anlägga en tredje kabel från fastlandet till Gotland men de planerna är nu nedlagda.

Vill inte kommentera

Ulla Sandborgh, generaldirektör för Svenska kraftnät, skriver i en kommentar till TT: ”Svenska kraftnäts analys som offentliggjordes i maj 2017 visade att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga den tredje fastlandskabeln. Vi ser inga skäl att ändra våra slutsatser om det".

ANNONS

TT har även varit i kontakt med Vattenfall som äger kablarna till Gotland men bolaget vill inte kommentera behov av en eventuell utbyggnad. Från regeringshåll hänvisar bland annat miljöminister Karolina Skogs (MP) pressekreterare till Svenska kraftnät och säger dessutom att regeringen nu är en övergångsregering som inte kan ta några politiska initiativ.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig siffra om fabrikens utsläpp.

TT

Fakta: Cement och stål överst på utsläppslistan

Sveriges enskilt största koldioxidutsläppare är SSAB, som gör stål, och Cementa, som gör cement. Cementa på Gotland står för ungefär 85-90 procent av den cement som används i Sverige.

Mineralindustrin i Sverige släpper ut 3,2 miljoner ton koldioxid per år, av Sveriges totala 53 miljoner ton utsläpp. Stålindustrin släpper ut 6 miljoner ton koldioxid.

Det är själva processerna som gör att så mycket koldioxid frisläpps, både för cementen och stålet. När kalken malts och hettas upp frisätts koldioxid, och när stålet görs av råjärn används syre för att reducera bort kolet.

Cementas projekt innebär att hela fabriken körs på el. Då blir koldioxiden ren, utan rök att rena ifrån, och kan tas om hand för att stoppas ned i marken eller under havet. Cementa och Vattenfall arbetar tillsammans på att utveckla metoden.

SSAB, LKAB och Vattenfall har också en metod på gång för att bli kvitt koldioxiden vid ståltillverkning. I stället för syre ska vätgas användas, som innebär att koldioxidutsläppen försvinner.

Källa: Naturvårdsverket, Cementa, LKAB och SSAB

Fakta: Koldioxidmålen för Sverige

Sveriges koldioxidutsläpp ska ned rejält till 2045, från dagens cirka 53 miljoner ton per år, till ungefär tio miljoner ton år 2025.

Problemet är bara att 6,8 miljoner ton av koldioxidutsläppen står jordbruket för, och det är svårt att göra något åt om vi ska kunna producera vår mat. Djurens matsmältning släpper ut cirka tre miljoner ton koldioxid. Resten av jordbrukets utsläpp kommer från jordbruksmark och lagring av gödsel.

Det innebär att det blir väldigt lite utrymme kvar för andra utsläppskällor – bara 3,2 miljoner ton, om Sverige ska klara målet till 2045.

I dag släpper mineralindustrin ut 3,2 miljoner ton, och stålindustrin 6 miljoner ton.

Källa: Naturvårdsverket, Cementa, LKAB och SSAB

ANNONS