Det är rikligt med snö hela fjällkedjan inför påskhelgen. Fast inte riktigt så här – kabinbanan i Åre efter stormen i januari. Arkivbild.
Det är rikligt med snö hela fjällkedjan inför påskhelgen. Fast inte riktigt så här – kabinbanan i Åre efter stormen i januari. Arkivbild.

Gott om påsksnö i fjällen

Närmare 200 000 skidåkare väntas till de svenska skidanläggningarna i påsk. Storhelgen ligger ovanligt sent men snöläget är gott.

ANNONS
|

Från värmländska Branäs i söder och i hela fjällkedjan upp till Riksgränsen i norr kommer det att finnas tillräckligt med snö för att backarna ska hålla när påskhelgen inleds nästa vecka, enligt Titti Rodling, vd för Svenska skidanläggningars organisation (Slao).

Även på anläggningar längs Norrlandskusten och inåt landet lär snön räcka till.

I Riksgränsen ligger närmare fyra meter snö i terrängen, enligt Slao. Den gångna helgen kom flera decimeter nysnö i Vemdalen. Från Sälen har Titti Rodling hört att det är lika mycket snö nu som förra säsongen vid den här tiden – och det blev en rekordsäsong för Slao med cirka två miljoner skidåkare.

ANNONS

- Förra säsongen var en det en fantastisk vinter med mycket snö och då ökade antalet skidåkare. Vi tror att vi kommer att hamna ungefär på samma nivå i år, så det ser bra ut, säger hon till TT.

Av Slaos 205 anläggningar är ett drygt 60-tal öppna i påsk. Vissa stänger annandag påsk, andra har öppet in i maj.

I Riksgränsen och i Björkliden är det fullbokat över en av årets mest populära skidhelger. Men på andra ställen kan det fortfarande gå att hitta boende i påsk utan att ruinera sig, bedömer Titti Rodling.

TT

Fakta: Över 200 anläggningar

Inför säsongen 2018/2019 är 205 skidanläggningar anslutna till Slao.

De har tillsammans cirka 835 liftar med kapacitet att transportera kring 728000 personer i timmen.

Det finns över 1620 nedfarter och fler än 100 terrängparker i Sverige.

Säsongen 2017/2018 åkte cirka två miljoner personer utför. Antal skiddagar var cirka tio miljoner (ett dagskort = en skiddag).

Källa: Slao

ANNONS