Det blir allt vanligare att ta in och klä granen några veckor innan jul. Arkivbild.
Det blir allt vanligare att ta in och klä granen några veckor innan jul. Arkivbild.

Granen står så grön och grann – redan nu

Klär du granen kvällen före julafton eller redan i slutet av november? Allt fler tar in och klär granen flera veckor före jul – men det är oklart varför.

ANNONS
|

Med glitter, ljus och stjärnan i topp har granen en stark symbolkraft. Att klä granen är som ett startskott för julen enligt Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet.

- Det verkar som att vi fyller december mer och mer med julgrejer. Det är inte så att vi tidigarelägger julfirandet men granen har flyttat in nästan en månad före julafton nuförtiden, säger Engman.

Julgranens intåg i de svenska hemmen hänger ihop med ökat välstånd och konsumtion. Den första dokumenterade julgranen i Sverige fanns på 1700-talet då den blev tradition för den ytterst lilla klicken adelspersoner i landet.

ANNONS

Konsumerar mer

På 1800-talet fanns en bondeklass som hade det lite bättre ställt – som högg en gran och tog in. Från början av 1900-talet gick allt fler från fruktansvärd fattigdom till att successivt få det bättre ställt och kunna ägna sig åt sådana saker som att ta in en julgran och pryda till jul.

- Det stora klivet framåt för julfirande och konsumtion är under efterkrigstiden och det hänger ihop med ökad välfärd och vi konsumerar granar och allt möjligt. Det slutar ju inte utan vi konsumerar allt mer, säger Jonas Engman.

Mota bort ondska

I bondesamhället och tidigare under 1900-talet fanns det traditioner att julgranen skulle kläs dagen före dopparedagen, framförallt i södra Sverige.

Men ökad konsumtion ger inte hela bilden av varför granen släpps in i värmen allt tidigare. Jonas Engman säger att det förmodligen finns fler orsaker till att vi vill ha julgranen tidigare, men det är för tidigt att svara på vad som ligger bakom de förändrade traditionerna.

- Ritualer och högtider handlar också om värderingar på olika sätt. Gran och enris har använts för att mota bort ondska, det finns en laddning i granen som jag inte vet hur det spelar in, säger Jonas Engman.

ANNONS
TT
Fakta: Julgranspynt

Den urbana medelklassen under mitten av 1800-talet började efter hand klä granen och då var det mycket efter anglosaxiskt mönster och tyskt mönster. Den typen av utsmyckning som vi känner igen med änglar och liknande började ta form då.

Det är en ganska begränsad del av invånarna i de nordiska samhällena som gjorde såhär, de flesta hade inte gran överhuvudtaget för man hade inte råd. Och hade man gran så tog man in en grantopp och hängde den upp och ned i taket eller ställde den på ett bord.

På bilder från 1910-talet, före första världskriget, kan man se att granen har pyntats med flaggspel med flaggor från hela världen. De flaggspelen har funnits ett tag, men vilka flaggor det är har ändrats. Vi har haft tema nordiska flaggor under efterkrigstiden och svenska flaggor bara.

Julgranskulor har funnits lite på 1800-talet men det är under efterkrigstiden, när den generella konsumtionen tog fart, som de har spridits ordentligt.

ANNONS