En gravid kvinna fördes till sjukhus på torsdagskvällen efter att tumult uppstått i samband med en biljettkontroll i Stockholms tunnelbana. Arkivbild.
En gravid kvinna fördes till sjukhus på torsdagskvällen efter att tumult uppstått i samband med en biljettkontroll i Stockholms tunnelbana. Arkivbild.

Gravid skadad i t-banan – vakter avstängda

En gravid kvinna skadades på torsdagskvällen i samband med en biljettkontroll i Stockholms tunnelbana. Polisen utreder händelsen och två vakter har stängts av från jobbet i väntan på en internutredning.

ANNONS

- Det är fruktansvärt, jag mår så dåligt. Jag är så trött. Jag har blåmärken över hela kroppen, säger kvinnan till Expressen.

Dagen efter händelsen har hon haft kramper i magen och varit sjukhus för att kontrollera hur fostret mår. Hon fick lugnande besked.

Tumultet uppstod då hon avvisades från ett tunnelbanetåg vid Hötorget i centrala Stockholm. Enligt vakterna hade hon inget färdbevis. Kvinnan säger att hon hade ett månadskort giltigt till den 3 februari.

ANNONS

- Jag hade det i fickan hela tiden, berättar hon för Expressen.

Händelsen har också uppmärksammats av utländska medier, bland andra BBC.

Dubbla anmälningar

Flera personer filmade förloppet och på klippen, som fått stor spridning på sociala medier, framgår både att kvinnan är gravid och att hon reste tillsammans med ett barn.

Kvinnan uppges ha ramlat i samband med händelsen och sedan förts i väg med ambulans.

Nu utreder polisen så väl kvinnans och som vakternas agerande.

- När polisen kom till platsen har man dels förhört ett antal vittnen till händelsen och då upprättades en anmälan om våldsamt motstånd och strax efter det upprättades en anmälan om tjänstefel, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Tagna ur tjänst

Under fredagen har ansvarig utredare för fallet gällande tjänstefel samlat in filmer från händelsen, sammanställt och gått igenom förhör.

Parallellt med polisens utredningar har SL startat en internutredning och två inblandade vakter har tagits ur tjänst.

ANNONS

- Vi ser allvarligt på alla typer av incidenter och kan bekräfta att det är två vakter som är tagna ur tjänst och att vi har tillsatt en internutredning, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL.

SL har fortsatt förtroende för vaktbolaget, som är ett av två som anlitas på tunnelbanan.

Krajisnik vill inte förekomma internutredningen men konstaterar att det är ett "pressat läge" som syns på de klipp som nu sprids.

"Oerhört kraftiga bilder"

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) har varit i kontakt med ansvariga på trafikförvaltningen för att markera vikten av reda ut det inträffade:

- Jag vill verkligen signalera att sådana här saker är oacceptabla. Vi ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att dels ställa tillrätta vad som har skett men också för att markera att det här inte är någonting vi vill se i Stockholms kollektivtrafik. Där ska alla känna sig trygga och vi ska slå tillbaka mot all form av otrygghet, oaktat vem som står för den.

ANNONS

TT: Vad tänker du själv när du ser klippen?

- För mig är det oerhört kraftiga bilder som jag ser väldigt allvarligt på. De signalerar för mig någonting som jag inte vill se, svarar Tamsons.

TT
ANNONS