Greta Thunbergs möte med statsministern och presskonferensen efteråt skedde digitalt. Arkivbild.
Greta Thunbergs möte med statsministern och presskonferensen efteråt skedde digitalt. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Greta Thunberg: Sverige har gett upp

ANNONS

"När kommer Sverige att gå ut offentligt med att Sverige gett upp 1,5-gradsmålet?" Den frågan ställde klimataktivisten Greta Thunberg och tre andra Fridays for future-aktivister till statsminister Stefan Löfven vid ett möte på tisdagen.

Under en presskonferens efter mötet konstaterar Greta Thunberg att hon inte inte riktigt fick svar av Löfven:

– Självklart svarar man inte direkt på en sådan fråga, eftersom det är en väldigt svår fråga.

De fyra Fridays for future-ungdomarna hävdar att utsläpp som Sverige står för men inte räknar in i mätningarna, till exempel utsläppen från vår konsumtion utomlands, gör det svårt att nå målet från Parisavtalet om max 1,5 graders global temperaturökning.

ANNONS

– Jämför man den omfattande vetenskapen med våra klimatmål och åtgärderna vi faktiskt gör i dag så kommer tydligt fram att vi gett upp 1,5 gradsmålet, säger Greta Thunberg.

Stefan Löfven kommenterar mötet på sociala medier, där han skriver att "nya åtgärder behövs" för vår tid stora ödesfråga, men också att Sverige "tagit ledartröjan" i klimatomställningen och driver arbetet i EU.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS