Max Andersson (MP). Arkivbild.
Max Andersson (MP). Arkivbild.

Grön EU-parlamentariker till Vändpunkt

Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson lämnar MP för det nya partiet Vändpunkt, med sikte på valet till EU-parlamentet i maj.

ANNONS

- Jag ser att det finns ett behov av ett parti som tar klimatåtgärder och kamp mot ekonomiska klyftor i samhället på allvar, säger Max Andersson till TT om varför han byter parti.

Anderssons besked om partibyte kommer efter det att tidningen etc.se rapporterat om att han lämnar de gröna. Han sitter i EU-parlamentet sedan 2014 som en av fyra ledamöter från partiet. Inför årets val placerades han på plats fem i valberedningens förslag till lista, men avsade sig sin kandidatur och tar nu ett steg till.

ANNONS

Han säger att han inte tror att Miljöpartiet kan driva på för den klimatpolitik och ekonomiska politik han vill se i MP:s nya samarbete med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. De två "högerpartierna" C och L sätter stopp för det, hävdar han.

Max Andersson sitter kvar som vilde i EU-parlamentet, men i den gröna gruppen. Han tänker jobba intensivt den närmaste veckan för att hans nya parti ska få ihop de 1500 underskrifter som krävs för att kunna ställa upp i valet till EU-parlamentet den 26 maj.

Enligt ett pressmeddelande från Vändpunkt har partiet nu omkring 700 medlemmar, en dryg vecka efter att partiet lanserades av den tidigare MP-profilen Carl Schlyter.

TT
ANNONS