Regeringen föreslår att grundavdraget för brottsskadeersättning slopas.
Regeringen föreslår att grundavdraget för brottsskadeersättning slopas. Bild: Anders Wiklund/TT

Grundavdrag för brottsoffer på väg att slopas

ANNONS

Regeringen har i en proposition föreslagit att avskaffa grundavdraget på 1 500 kronor vid brottsskadeersättning. Orsaken är dels att det redan i dag görs undantag från grundavdraget, bland annat för barn som bevittnat brott, och att det inte finns någon anledning att skilja på olika brottsoffer.

Möjligheterna att få ersättning för grundavdraget från gärningspersonen är ofta också begränsat, eftersom Kronofogden vanligtvis har svårt att driva in beloppet. Det kan därför upplevas som märkligt eller stötande att ett grundavdrag görs. Genom att slopa grundavdraget skulle systemet för brottsskadeersättning bli mer lätthanterligt och lättbegripligt för brottsoffer, anser regeringen.

Ytterligare ett skäl för att slopa grundavdraget är att Sverige därigenom fullt ut skulle leva upp till terrorismdirektivets brottsofferbestämmelser.

ANNONS

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS