Färjan gick på grund i hamnen i Mariehamn.
Färjan gick på grund i hamnen i Mariehamn. Bild: Niclas Nordlund/AP/TT

Grundstötta färjan har dragits loss

Färjan Grace, som gick på grund i Mariehamn på Åland, har dragits loss under natten. Passagerarna får börja sin hemresa i eftermiddag, meddelar Viking Line.

ANNONS

Grace drogs loss med hjälp av bogserbåtar och ligger nu i Mariehamns hamn.

– Hon ligger på sin kajplats i Mariehamn tryggt och säkert. Proceduren gick väldigt bra, säger rederiets kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Efter att ha fått tillbringa natten ombord ska passagerarna under dagen få gå i land där de ska registreras av myndigheterna.

– Sedan får de åka hem till sina hemorter med andra fartyg. När det gäller svenskarna så blir det Amorella, som går vid 14-tiden, säger Johanna Boijer-Svahnström.

"Otroligt hårda vindar"

Ingen av passagerarna ska ha skadats, och fartyget fick inga större skador.

– Vi hade dykare i går och vi ska dyka på nytt och undersöka, men det verkar inte vara någon allvarligare skador. Hon ska transporteras inom de närmaste dagarna till Nådendal och Turku Repair Yard för att dockas. Det kan hända att hon kan köra med egna motorer.

ANNONS

Vad som låg bakom olyckan ska nu utredas, men enligt Boijer-Svahnström var det sannolikt den svåra väderleken.

– Det var otroligt hårda vindar i går. Det kan vara synnerligen besvärligt när det kommer plötsliga vindbyar. Det verkar ha varit något sådant. Hon drev mot land och fastnade, säger hon.

"Skakade till enormt mycket"

Grace var på väg från Stockholm via Mariehamn till Åbo när hon vid 13-tiden på lördagen gick på grund bara meter från land vid hamnen i Mariehamn. Ombord befann sig 331 resenärer och 98 i besättningen.

En av passagerarna, Michael Valin som är bosatt i Helsingfors, berättar att han tog en tupplur i sin hytt när fartyget gick på grund.

– Båten skakade till enormt mycket. Jag fick på mig byxorna och skjortan på fem sekunder och sprang ut. Efter fem minuter kom information i högtalarna på flera språk om att vi hade gått på grund, sade Valin till TT under kvällen.

Björn Berglund/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS