En patient som drabbats av covid-19 lukttränar på en klinik i Frankrike. Arkivbild.
En patient som drabbats av covid-19 lukttränar på en klinik i Frankrike. Arkivbild. Bild: John Leicester/AP/TT

Guide ska hjälpa coviddrabbade luktträna

ANNONS

Ett förlorat lukt- och smaksinne är symtom som drabbar många covidsjuka, ibland under en längre tid även efter tillfrisknandet. Nu har Skånes universitetssjukhus och Karolinska institutet tagit fram en broschyr som ska hjälpa patienter att luktträna hemma, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Den nya guiden finns tillgänglig digitalt på 1177:s hemsida och tanken är att den framöver ska finnas på vårdcentraler runt om i landet.

För att träna luktsinnet ska man regelbundet och systematiskt lukta på samma saker för att kunna känna dofterna igen. Man kan börja med att välja ut fyra till sex dofter som är tydliga, men inte för starka för näsan.

ANNONS

Välj till exempel matvaror eller kryddor som honung, hackad vitlök, ketchup, kaffe, basilika, kanel eller persilja. Det går också bra med hushållsvaror som tvål eller tandkräm, men undvik parfym och deodoranter som innehåller alkohol.

Träningen går ut på att lukta på de utvalda dofterna två gånger per dag under 10–15 minuter varje gång. Det brukar också hjälpa att tänka på hur man minns att något doftade och att föra dagbok över hur man upplever dofterna.

Marielle Theander Olsson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS